VISITES EMPRESARIALS DEL PRESIDENT
Crònica 10/09/2011

Un president 'business friendly' era això

Oriol March
4 min
Mimetitzat El president de la Generalitat, Artur Mas, va visitar dimarts passat la planta que l'empresa de productes sanitaris Hartmann té a Mataró. Allà es va haver de vestir per a l'ocasió, amb bata i gorro inclosos. Hores abans,  Mas havia visitat la planta de reciclatge que Stora Enso té a Castellbisbal.

El discurs d'investidura d'Artur Mas va destacar especialment per dos conceptes: la "transició catalana", basada en el dret a decidir, i el concepte business friendly . El missatge, ja exhibit en campanya, es referia al fet que Catalunya no sortiria de la crisi econòmica si no es donava suport al món empresarial. I per això Mas va proclamar que el seu Govern seria amic de les empreses. La seva agenda en els primers mesos com a president de la Generalitat així ho confirma.

Des que va prendre possessió del càrrec i fins a aquesta setmana, Mas ha dut a terme 78 actes públics relacionats amb el món empresarial: reunions amb cambres de comerç, fòrums amb directius, sopars d'associacions patronals, reunions privades amb grans companyies -Inditex, per exemple- i visites a les instal·lacions d'empreses que operen a Catalunya. La primera a què es va dirigir va ser la planta de la vidrera I-O, de Barcelona, i l'última, dimarts passat al vespre, al quarter general que l'empresa sanitària Hartmann té al polígon industrial de Pla d'en Boet a Mataró. "En campanya ja fèiem aquestes visites, que podrien arribar a ser fins a quatre per setmana", indiquen des de la comitiva que el segueix allà on va. La dinàmica presidencial, repleta de compromisos, ha obligat a reduir aquesta xifra a la meitat.

Llenguatge compartit

El president de la Generalitat, en poca o molta mesura, acostuma a destacar el seu passat "a l'altre costat del tauler", és a dir, en l'empresa privada. I el cert és que aquesta experiència la sap rendibilitzar molt bé quan visita les companyies establertes en territori català. Dimarts passat, per exemple, en la seva visita a la planta que té la paperera nòrdica Stora Enso a Castellbisbal, va exhibir tot el seu arsenal seductor amb els responsables de l'empresa. Més enllà de la visita de rigor per les instal·lacions -ulleres protectores i armilla reflectant incloses, com mana la normativa de prevenció de riscos laborals-, en el seu discurs va cobrir d'elogis la companyia per invertir en un sistema "únic" que permet reutilitzar el 100% dels brics que, dia rere dia, consumeixen els catalans.

Davant d'un públic nodrit de vestits, corbates i fesomies nòrdiques, el president fa gala del seu anglès per agrair als responsables internacionals de la companyia que portessin aquest projecte a Castellbisbal. "Faci'ns confiança i segueixin invertint a Catalunya", emfatitza Mas al final del seu discurs, i el públic arrenca a aplaudir. L'objectiu del president, fer entendre als directius asseguts a les primeres files que ell representa un govern amic de les empreses i que, malgrat la mala situació econòmica, està disposat a ajudar-les, sembla complert si s'ha de jutjar per la rebuda. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que no s'ha dirigit al públic, sí que té un paper destacat en el rerefons de la visita. Mentre dura el recorregut per Stora Enso, escolta atent les explicacions dels seus responsables i demana al director general de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que prengui bona nota del que es fa a la planta.

Entre canapè de salmó i delícia de bacallà, ja acabats els parlaments, se succeeix l'habitual ritual d'intercanvi de targetes de visita de tot acte empresarial. El president Mas ho aprofita per parlar més distesament amb els responsables de la companyia i amb els organitzadors de l'esdeveniment, que han volgut oferir-li l'actuació d'una colla castellera -que lliga amb èxit tres figures en poc més de mitja hora-. Els treballadors fiten l'escena des d'una distància prudencial, sense voler acostar-se del tot a la comitiva del Govern, i es pregunten entre ells si caldria dir alguna cosa a Mas. "Bé, ja se sap que en aquest país, qui no plora, no mama", conclou -en castellà- un d'ells, tot i que finalment opta per no abordar el president. Un atac de timidesa i l'arribada d'una nova remesa d'entrepanets de truita de patata el fan desistir.

Bata, gorro i tiretes

Tampoc hagués tingut gaire temps, perquè l'agenda del dia apreta i al cap de tres quarts d'hora Mas ha de ser a Mataró, perquè ha d'inaugurar una nova planta de producció de les instal·lacions que l'empresa de productes sanitaris Hartmann té a la capital del Maresme. Abans de la tradicionall visita -bata i gorro inclosos-, Mas es reuneix amb el director general de l'empresa a Catalunya i amb el seu equip directiu al complet. "Sempre programen mitja hora de trobada amb els dirigents de les empreses, i és un error, perque sempre s'acaba allargant", expliquen des de la seva comitiva. Per què? "Perquè ell pregunta molt", apunten les mateixes fonts.

Ho confirma una de les assistents a la reunió: "És el que ha parlat més estona, amb diferència", corrobora. Si es jutja per com actua el president després de fer els parlaments de rigor, no li falta raó. "I ja teniu algú que es dediqui a exportar? I teniu contacte amb els CAP de per aquí?", pregunta a un grup de joves membres de l'empresa. Abans, en el seu torn de paraula, s'ha volgut ficar el públic a la butxaca iniciant el seu discurs amb aquesta frase: "Quan fa mesos em van convidar des de Hartmann i em vaig assabentar de quin tipus de productes manufacturen -tiretes, entre d'altres-, vaig pensar que aquí hi havíem de venir sí o sí, tenint en compte els cops que rebem al Govern", arrenca un enriolat Mas, que té al costat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que és precisament un dels membres de l'executiu que més ha rebut a causa dels severs ajustos pressupostaris que, amb la intenció de reduir el dèficit públic, ha patit el sistema sanitari català des de l'arribada de CiU a la Generalitat.

La intervenció de Mas, com a Castellbisbal, pretén destacar el múscul industrial del país i les seves empreses. El nou executiu ha volgut posar molt èmfasi en la potenciació de la indústria catalana i aquestes visites tenen com a objectiu revigoritzar-lo. "Segurament no es pot ajudar les empreses de manera directa i immediata, però sí que d'aquesta manera se'ls demostra que la voluntat és fer-los costat", apunten els seus col·laboradors. "I a Catalunya es fan moltes coses bones i punteres que mereixen reconeixement", admeten. Ser business friendly era això.

stats