Crònica 25/12/2010

El president busca una independent "potent" per gestionar Cultura

El "govern dels millors" que va prometre Artur Mas en campanya és més que mai "el govern dels millors disponibles" anunciat al debat d'investidura. El nou president busca una independent per Cultura.

Ferran Casas
3 min
Artur Mas treballa en solitari i amb consultes limitades a Josep Antoni Duran i Lleida i pocs col·laboradors més en la tria dels 11 consellers que l'han d'acompanyar.

BarcelonaEl trencaclosques va quadrant. Mas està a punt de tancar la composició del Govern, que presentarà oficialment dilluns a la tarda, un cop hagi pres possessió al Palau. Els consellers que, davant seu, juraran o prometran el càrrec al Palau dimecres 29 es van sabent en la línia del que havia avançat aquest diari. Les àrees que més problemes provocaven al president electe eren Cultura i Empresa. Per a les dues conselleries busca independents "potents". També està pendent Justícia, que anirà al marge d'Interior.

En el cas de Cultura, el líder de CiU havia sondejat els darrers dies sense èxit la directora de TV3, Mònica Terribas, i la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Imma Tubella. I ahir al matí semblava fet que la titular del departament seria Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró. Malet, una veterana gestora cultural de perfil discret però també molt ben vista pel món socialista, hauria dit que no.

El que està clar és que a la conselleria hi haurà canvis. La secretaria general de Mitjans de Comunicació torna a Presidència, d'on ERC la va treure per confiar-la a Joan Manuel Tresserras. Ara seran Mas i el nou secretari general de la Presidència i home fort a Palau, Francesc Homs, els qui controlaran la relació amb el sector. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també passarà de ser interlocutora de Cultura a ser-ho de Presidència.

El Llull i Política Lingüística

A canvi, el departament recuperarà competències sobre l'Institut Ramon Llull, el consorci de diversos governs dels Països Catalans que projecta la llengua i la cultura al món, i la secretaria de Política Lingüística. Els dos organismes depenen de la Vicepresidència del Govern, que té els dies comptats.

L'àrea econòmica és l'altre repte pendent tot i que serà Mas en persona qui en dugui les regnes. CiU va confirmar que el veterà i prestigiós economista Andreu Mas-Colell tornarà al Govern. L'independent, de perfil acadèmic, va ser, en el darrer govern de Jordi Pujol, titular del desaparegut departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació. Ara estarà al front d'Economia i tindrà competències en Finances, Universitats i Recerca.

Mas descarta ja crear una conselleria específica d'Universitats. Colell s'entendrà bé amb Salvador Alemany. El president d'Abertis va dir no a la conselleria, però serà al front del nou consell assessor per reactivar l'economia. Per fer tàndem amb Mas-Colell apareix ben situat un altre independent, el president de l'Associació Espanyola de Directius Ramon Adell, membre del consell d'administració de Gas Natural i president de la comissió econòmica del Barça a proposta de Sandro Rosell. Seria conseller d'Empresa.

Portaveus de CiU van anar confirmant ahir a l'ACN i a l'Agència Efe els noms avançats per l'ARA en l'edició del 24 de desembre. Felip Puig serà conseller d'Interior, Joana Ortega serà el puntal d'Unió i, amb Josep Antoni Duran i Lleida, durà el pes de la relació amb Madrid des de Governació i Relacions Institucionals. Per a Lluís Recoder serà Política Territorial i Obres Públiques; per a Irene Rigau, Educació, i per a Josep Lluís Cleries, Benestar i Família. Josep Maria Pelegrí estarà al front del departament d'Agricultura i Medi Ambient.

I Germà Gordó serà a Palau amb el seu company del pinyol Francesc Homs. Serà secretari del Govern tal com va avançar aquest diari el 3 de desembre. El retorn de Puig al Govern deixa a Oriol Pujol via lliure per ser secretari general de CDC. Es confirma, doncs, que el pinyol controlarà el partit i el Govern.

stats