SANITAT
Crònica 12/01/2012

El president de l'ICS deixa la sanitat privada per protegir el Govern

Josep Prat se centrarà en la presidència de l'Institut Català de la Salut després de renunciar als càrrecs al grup USP Hospitales i al hòlding municipal de Reus. Defensa, però, que la compatibilitat era "legal".

Joan Serra
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, conversa amb el president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, en un acte de finals del 2011.

BARCELONA"No vull que, en cap cas, la imatge i el prestigi de l'ICS i, per extensió, de la Generalitat puguin quedar afectats". Amb aquesta frase Josep Prat va justificar ahir la seva dimissió com a director general del hòlding d'empreses municipals de Reus, anomenat Innova, així com del càrrec de director general de serveis de l'Ajuntament reusenc. Prat compaginava la tasca en aquest hòlding -que assumeix la gestió, per exemple, de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i en què hi ha el Grup Sagessa- amb les funcions de conseller d'USP Hospitales, el primer grup hospitalari privat de l'Estat, que compta, entre d'altres centres, amb l'Institut Universitari Dexeus. El president de l'ICS també ha decidit renunciar a aquesta funció a la sanitat privada, un càrrec que no era executiu.

Malgrat la decisió de deixar la sanitat privada per protegir el Govern, Prat va defensar ahir que la compatibilitat d'aquests càrrecs amb la presidència del consell d'administració de l'ICS era "legal, legítima i no excepcional". El conseller de Salut, Boi Ruiz, va sortir en defensa de Prat, màxim responsable del principal proveïdor públic de serveis sanitaris, amb més de 41.000 treballadors. El conseller havia assegurat, abans que es fes pública la dimissió, que no es produïa "cap incompatibilitat" en les funcions que compaginava el president de l'ICS. Ruiz no va voler valorar la denúncia tramitada per la CUP de Reus a la fiscalia de l'Audiència Nacional per una suposada "opacitat" en els comptes d'Innova i "incompatibilitat" en els càrrecs públics i privats que assumia Prat.

La incògnita del salari de Prat

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer (CiU), va admetre que el govern municipal estava en una situació "incòmoda" en el cas de Prat, tenint en compte que el grup Innova està en ple procés de transformació de 18 a 3 empreses municipals i pendent d'una auditoria. Abans de deixar el càrrec a Reus, el president de l'ICS cobrava un sou fraccionat en dues parts, una com a director general de serveis de l'Ajuntament i l'altre com a director general d'Innova, que l'alcalde no va voler fer públic. Pellicer assumirà, de manera transitòria, la direcció del hòlding municipal.

A diferència del que succeïa a Reus, on Prat percebia un salari per la seva tasca, el president de l'ICS no cobra cap sou en aquesta empresa pública, ja que es tracta d'un càrrec representatiu. Sí que ingressa dietes per cada sessió del consell d'administració. Des del setembre del 2011, aquesta quantitat ascendeix a 378 euros bruts per sessió, després de la reducció del 30% aprovada pel consell. Prat va detallar ahir que està compromès a liderar la transformació de l'ICS "en una empresa pública moderna".

stats