CONFLICTE A L'ÀFRICA CENTRAL
Crònica 02/04/2011

El president sortint de Costa d'Ivori resisteix a Abidjan

Les forces del president legítim de la Costa d'Ivori, Alassane Ouattara, es van enfrontar ahir a Abidjan a les tropes del cap d'estat sortint, en l'última ofensiva d'Ouattara per aconseguir el poder.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Soldats d'Ouattara a Yamoussoukro, la capital del país, controlada pel president legítim.

Abidjan, la capital econòmica de la Costa d'Ivori, es va convertir ahir en una autèntica zona de guerra entre les tropes del president del país reconegut per la comunitat internacional, Alassane Ouattara, i les del cap d'estat sortint, Laurent Gbagbo, que no accepta el resultat de les eleccions del novembre passat i es nega a deixar el poder. Els enfrontaments més durs es van produir al voltant de la seu de la televisió estatal, que va deixar d'emetre pels atacs de les forces d'Ouattara durant la nit de dijous a divendres.

L'ofensiva d'Ouattara cap al sud, que es calcula que ja controla un 80% del territori ivorià, es va centrar ahir en la residència de Gbagbo i el palau presidencial, a més de dues bases militars. El president sortint va respondre als atacs a través de membres de la Guàrdia Republicana i milicians armats.

La resposta de les tropes de Gbagbo seguien perfectament el llenguatge desafiant dels seus col·laboradors més estrets. "Per les seves idees, anirà fins al final", va explicar a l'agència Reuters des de París Alain Toussaint, l'assessor a Europa del president sortint. "No té cap intenció de retirar-se ni d'abandonar el poder", va afegir.

Malgrat tot, la missió de les Nacions Unides a la Costa d'Ivori (ONUCI), va mantenir l'oferta a Gbagbo de buscar-li una sortida per aturar el conflicte. El portaveu d'aquesta missió, Hamadoun Touré, va assegurar a l'agència AFP: "El representant especial del secretari general de l'ONU, arran de les converses amb gent propera a Laurent Gbagbo, ha expressat la disponibilitat a facilitar la seva sortida si és el que vol". Dos helicòpters MI-24 de l'ONUCI van sobrevolar la zona dels enfrontaments, tot i que no hi van intervenir.

Els combats entre els dos bàndols van fer augmentar la inseguretat i el caos en les principals ciutats de la Costa d'Ivori. L'exèrcit francès, amb 900 soldats al país, va evacuar uns 700 estrangers d'un barri d'Abidjan a un campament militar per les amenaces dels saquejadors. I el ministeri francès d'Afers Estrangers va confirmar ahir la mort dijous a la nit d'un mestre francès per trets de bala a Yamoussoukro, la capital administrativa del país. També dijous, una ciutadana sueca que treballava per a l'ONU va morir a trets a casa seva a Abidjan. Una prova del caos en què s'ha convertit la capital econòmica és que tant les tropes franceses destinades al país africà com les de l'ONUCI han assumit el control de l'aeroport.

Demanda d'intervenció

Arran d'aquesta situació, els Estats Units, a través del portaveu del departament d'Estat, van reclamar a França i a l'ONU que intervinguessin a la Costa d'Ivori "per protegir els civils i evitar els saquejos". En aquest sentit, l'Elisi va fer ahir un comunicat per exigir al president sortint que es retiri "immediatament" i cedeixi el poder "pacíficament". En la mateixa línia es va pronunciar el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que va reclamar als dos bàndols que cessin les hostilitats. "Vull recordar a tots els que han comès greus violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari que seran considerats responsables", va afegir.

stats