Crònica 21/04/2011

El president també demana un múltiplex per a València

M.g
2 min
Desenes de milers de persones es van manifestar dissabte a València a favor de TV3.

València.La reciprocitat entre les televisions autonòmiques i el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià no es van tractar en la reunió que el president de la Generalitat de Catalunya va mantenir amb l'Associació Valenciana d'Empresaris. Tot i així, Artur Mas no va evitar donar la seva opinió respecte a les condicions que el govern valencià ha imposat per permetre que TV3 i altres televisions autonòmiques de les comunitats veïnes es puguin veure en aquest territori: un nou múltiplex amb quatre canals de televisió digital terrestre que se sumi als dos que ja té el País Valencià i que estan desaprofitats. Mas va considerar que aquesta reclamació "té sentit", no obstant això, per la particularitat de tenir una llengua pròpia. És a dir, que si Catalunya té tres múltiplex (quan la resta d'autonomies en tenen un o dos) per tenir "una llengua pròpia, que és el català", sembla lògic que així sigui també al País Valencià, ja que segons el president "té una llengua pròpia, que és el valencià".

La diferenciació entre el català i el valencià, compatible amb la defensa de Mas segons la qual catalans i valencians "parlem una llengua comuna", va agradar molt els empresaris valencians, que després de la trobada també van expressar el seu interès a solucionar aquest conflicte gràcies a un acord institucional. "No es tracta d'una lluita entre identitats, idiomes, territoris ni pobles", va afirmar el president de la Generalitat de Catalunya, sinó de "poder veure'ns, entendre'ns, comunicar-nos". En la seva opinió, resulta difícil d'entendre que, al segle XXI, en la majoria de les llars es pugui veure qualsevol cadena del món excepte la del país veí.

Així doncs, la visita no va anar més enllà de la col·laboració en infraestructures i aigua. La carpeta més espinosa, la de TV3, queda a l'espera de la reunió entre Mas i el seu homòleg valencià, Francisco Camps, posposada fins després de les eleccions, quan el panorama polític estigui del tot esclarit i no calgui mobilitzar cap electorat.

stats