ESCÀNDOL CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES I ECONÒMIQUES
Crònica 17/05/2011

A la presó

La justícia nord-americana va decretar ahir presó provisional per al fins ara director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, que afrontarà una pena de fins a 25 anys de presó si acaba sent jutjat.

Núria Ferragutcasas
2 min
Emmanillat La primera imatge de Strauss-Kahn un cop detingut envoltat de policies.

NOVA YORK.El rostre de Dominique Strauss-Khan ahir a la sala de vistes del Tribunal de Nova York era el d'un home abatut. Sense afaitar, amb cara de no haver dormit gaire i la mirada perduda, el fins ara director de l'FMI va escoltar incrèdul el relat de fiscal i defensor sobre l'agressió sexual que li imputen. Van ser 26 minuts que es van poder veure en diferit a la televisió. A la sala de vistes no hi cabia ni una agulla. Fora, a les portes de l'edifici judicial, un núvol de fotògrafs i càmeres televisió seguien els fets.

La jutge Melissa Jackson, un cop escoltats el fiscal i l'advocat defensor, va decretar presó provisional per a Strauss-Khan, ja que va considerar que hi ha "risc de fuga". El polític i jerarca financer, que haurà de presentar-se un altre cop davant de la jutgessa el proper dia 20 de maig, podria fer front a una pena de fins a 25 anys de presó pels càrrecs d'abús sexual, intent de violació i segrest.

La fiscalia de Manhattan va alertar que l'excap de l'FMI podria fuigr del país i va posar de relleu la gravetat de les acusacions. "L'acusat va tancar una empleada de l'hotel a la seva suite, la va agredir sexualment i la va intentar violar", va dir John McConnell, assistent del fiscal, que va afegir que, quan no se'n va sortir, la va obligar a practicar sexe oral.

A més, l'acusació va recordar que no és la primera vegada que el polític francès es veu implicat en un cas així. La defensa de Strauss-Khan va negar tots els càrrecs de què se l'acusa. Benjamin Brafman, un dels advocats de Strauss-Kahn, va sostenir: "No és un cas molt, molt defensable, hauria de tenir dret a llibertat sota fiança".

Recerca de proves d'ADN

La decisió de la jutge va arribar només 43 hores després d'una odissea que va començar dissabte passat, quan Strauss-Khan va ser detingut en un avió d'Air France que era a punt d'enlairar-se de l'aeroport JFK de Nova York. La compareixència va quedar ajornada fins ahir, ja que la policia de Nova York va demanar sotmetre l'acusat a més proves forenses per detectar possibles restes d'ADN.

Les proves, segons la policia, presenten signes que fins ara avalen la denúncia d'agressió sexual presentada per la treballadora de neteja del l'hotel de luxe on s'allotjava el polític francès. La dona, de 32 anys, va identificar l'alt dirigent mundial entre un grup d'homes sospitosos en una roda de reconeixement. A tot això, un informe fet per diplomàtics francesos a Nova York i publicat pel diari digital francès Atlantico indica que la policia nord-americana hauria trobat esgarrapades a l'esquena del director del FMI.

Un judici a la vista

Strauss-Khan haurà de sotmetre's ara a una sèrie d'audiències judicials que, possiblement, acabaran en un judici si l'acusat no arriba a un acord extrajudicial amb la pressumpta víctima i la fiscalia. Això evitaria al polític francès un complicat i dur judici però no obtindria el veredicte d'innocència. El procés es pot allargar encara uns mesos, cosa que impediria a Strauss-Khan, fins a abans de l'escàndol màxim aspirant socialista a la presidència del seu país, participar en les eleccions presidencials. A més, es veurà obligat a renunciar al seu càrrec al capdavant de l'FMI, la qual cosa forçarà un relleu en el si de l'institució financera internacional.

stats