NOVA ETAPA A EUSKADI
Crònica 01/12/2011

Els presos d'ETA comencen a demanar beneficis penals

Els reclusos lleials a l'organització han començat a reclamar les millores de les condicions que la llei permet i que fins ara rebutjaven. Abans, els que ho feien eren expulsats del col·lectiu de presos.

Joan Rusiñol
2 min
Un dels etarres que va llegir el comunicat de cessament de l'activitat armada.

MADRID.Es tracta d'un petit grup de presos que estan malalts, que han complert tres quartes parts de la pena o als quals s'ha aplicat la doctrina Parot, el compliment íntegre de la condemna. El fet d'acceptar els beneficis penitenciaris -com l'apropament a casa- que preveu la legislació espanyola és un gest històric. Fins ara, tots els militants d'ETA que s'hi acollien eren expulsats del Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK). Una de les últimes va ser Idoia López Riaño, la Tigresa, que ara compleix presó a Nanclares de la Oca, a Àlaba, després de firmar un document en què es desmarcava de l'organització terrorista.

La nova posició dels presos s'explica per l'escenari creat després que ETA hagi cessat l'activitat armada. De fet, l'expectació pel comunicat va fer que durant els últims mesos no hi hagués noves desercions. Els presos tenien por de quedar fora d'una eventual "solució col·lectiva", segons informa Efe citant fonts penitenciàries. El 13 de novembre, l'EPPK ja va anunciar al diari Gara que els reclusos començarien a sol·licitar de manera immediata aquests beneficis. Tot i que la decisió és col·lectiva, la reclamació s'ha de fer de manera individual.

Manifestació pro reclusos

En aquella ocasió, el comunicat només es referia als que ara han fet el pas: els presos malalts, els presos que "haurien d'estar en llibertat condicional" i els presos als quals "s'aplica la cadena perpètua", en referència a la doctrina Parot. Ara cal veure si el conjunt de presos va més enllà i demana que es flexibilitzin les condicions d'internament per a tots. Per al dia 7 de gener hi ha convocada a Bilbao una "mobilització popular general" en defensa dels seus drets. La pretensió de l'EPPK ha estat sempre aspirar a una aminista general.

stats