GIR INESPERAT EN UN NOMENAMENT
Crònica 26/01/2011

La pressió de Colom fa caure Pera de director d'Immigració

Josep Pera, regidor de CiU a Badalona, donava per fet que seria el director general d'Immigració. Però els moviments d'última hora han servit per forçar el nomenament de Xavier Bosch, afí a Àngel Colom.

Joan Serra
3 min
Independencia, PI

Barcelona.Xavier Bosch Garcia és des d'ahir el nou director general d'Immigració de la Generalitat. El Govern va sumar el seu nomenament a altres designacions que pengen del departament de Benestar Social i Família -liderat pel conseller Josep Lluís Cleries-, però l'elecció de Bosch no s'ha cuinat com la resta. Es donava per fet que seria Josep Pera, regidor de CiU de Badalona, l'encarregat d'assumir les polítiques d'immigració de l'executiu d'Artur Mas. Però els moviments entre bastidors l'han desplaçat a última hora. El conseller Cleries defensa que Pera era un dels candidats per ocupar el càrrec -i que, en cap cas, era l'única persona amb qui havia mantingut converses en les últimes setmanes-, però resulta una evidència que la figura d'Àngel Colom ha estat decisiva en l'interval entre l'elaboració de la llista d'aspirants i la designació definitiva.

L'històric dirigent, que havia comandat les regnes d'ERC i el Partit per la Independència (PI), capitaneja el secretariat d'Immigració de CDC des que Mas va incorporar-lo a les files del partit, i ha fet escoltar la seva veu. Descartat com estava per al càrrec, Colom ha apadrinat la candidatura de Bosch, un home de la seva confiança que el 1996 el va seguir en l'aventura del PI després de la traumàtica escissió de l'independentisme republicà. Tots dos també van coincidir al Marroc. Els anys 2003 i 2004, el nou titular de la direcció general d'Immigració va ser el subdirector de la delegació de la Generalitat en territori marroquí.

Un nomenament demorat

La confirmació del nom del responsable d'Immigració es va anar ajornant, tot i que oficialment no se'n revelava el motiu. L'opció de Josep Pera semblava sòlida, fins al punt que només calia saber la data del nomenament. En el seu cercle més proper, el mateix regidor de Badalona havia confirmat que ocuparia el càrrec al Govern i deixaria el consistori. Des que fa quinze dies es va donar per segur el seu nom, Pera s'havia mostrat, però, prudent, tot i que els nervis el devien consumir. Conscient que alguna cosa no rutllava, fins i tot va esquivar les múltiples felicitacions que rebia al seu perfil de Facebook. Com a resposta, els amics de la xarxa van trobar el silenci.

Mentre Pera havia de meditar cada paraula, per no fer passos en fals, a l'òrbita de Colom es palpava el desencís. L'exdirigent republicà no havia fet lletjos al càrrec de responsable d'Immigració abans de la campanya. Més aviat entenia que havia aconseguit enfocar el discurs de la federació nacionalista en aquesta matèria i defensava que les seves tesis eren escoltades per Mas. Però el fet que Colom estigués relacionat amb el cas Palau no n'ha facilitat l'elecció. De fet, resultava un inconvenient tan molest que el descartava de la travessa. A Presidència tenien clar que no era la persona.

Però Colom tenia coses a dir. Des de la presidència del secretariat d'Immigració de CDC ha aglutinat, a l'òrbita de la federació, un bon nombre de col·lectius estrangers, vehiculats en el moviment Nouscatalans.cat. I en els fòrums d'aquesta plataforma no s'havien estalviat els laments per la tria de Pera.

L'alternativa de Bosch, exdiputat d'ERC i secretari de la mesa del Parlament (1992-1999), s'ha acabat concretant perquè la pressió de Colom s'ha imposat. Bosch serà un dels noms propis de la conselleria de Cleries, que anteriorment havia pres la decisió de convertir la secretaria per a la Immigració en una direcció general, canvis que s'expliquen per la necessitat d'ajustar les finances de la Generalitat.

El nou titular de les polítiques migratòries ha cursat estudis d'enginyer agrícola, curiosament com Oriol Amorós, l'home que l'ha precedit. Amb recorregut en el món associatiu, Bosch ha exercit de gerent de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya, ha impulsat el Casal Català del Marroc i ara era president de l'Associació de Diabètics de Catalunya. Des del 2008, era membre del secretariat d'immigració de Convergència.

stats