EL DEBAT DELS COMPTES
Crònica 10/06/2011

Els pressupostos, també amb el PP

Sara González
2 min
Els pressupostos, també amb el PP

Amb Badalona al sac i ben lligada, el pacte del PP amb el Govern per aprovar els pressupostos està ara dat i beneït. Artur Mas no ha pogut fugir d'aquest retrat en solitari amb els populars després que ERC confirmés ahir la presentació d'una esmena a la totalitat amb poques opcions de ser retirada. Els populars volien ser al centre dels flaixos i tocar poder. I ja en toquen de la mà de CiU. De fet, l'acord no es limita als comptes del 2011 i va més enllà de la necessitat més immediata de l'executiu. La negociació dels pressupostos del 2012 i el bitllet perquè la llei òmnibus passi el filtre del Parlament van en el mateix paquet d'entesa.

No presentaran esmena a la totalitat i, a més, rebutjaran les de la resta de l'oposició. És el compromís que ha assumit el PP i que permetrà al Govern passar el primer round el 15 de juny. Ahir, el portaveu parlamentari popular, Enric Millo, feia esforços per engrandir la gesta del seu partit i assegurava que el Govern "havia canviat d'actitud" i s'havia rendit als peus "de qui li pot aportar credibilitat i estabilitat i de qui fa propostes concretes i viables". Però Mas ha quedat en un atzucac. Apel·lant a la "responsabilitat", confiava en una abstenció àmplia i gratuïta, però el PSC va cavar una trinxera per la determinació d'eliminar l'impost de successions i li va clavar un cop de porta.

CiU va gestar aleshores l'intercanvi de cromos amb el PP: Badalona a canvi, almenys, de l'abstenció. Amb el tret assegurat, anit es va tancar l'acord per la Diputació de Barcelona, però encara es va aferrar a ERC per difuminar una entesa a dos que a més d'un li porta velles imatges al Majestic. Però, una altra vegada, CiU va xocar contra la paret de l'impost de successions.

Joan Puigcercós encara deixava entreveure ahir la possibilitat de retirar l'esmena a la totalitat si CiU s'ho repensava. De fet, el departament d'Economia presentarà una sèrie de propostes als republicans abans de dimecres que ve, però com a discutit líder en funcions, Puigcercós té un marge de maniobra molt limitat per fer-se enrere.

Amb el no d'ERC, el Govern es va trobar en l'escenari menys desitjat i es va asseure amb Alicia Sánchez-Camacho per acabar de polir el pacte. CiU ha acceptat retallar la partida de 400 milions d'euros del que el PP considera "despeses supèrflues", com ara publicitat, dietes, el Memorial Democràtic, les delegacions a l'exterior i la Casa de Perpinyà, entre altres. Per contra, els populars van rebaixar ahir el seu to d'exigència del compliment de l'1,3% de dèficit que fixa l'Estat espanyol. "S'ha de ser realista, a curt termini és impossible", deia Millo.

Aval europeu a l'austeritat

Ahir mateix, l'executiu català va rebre un copet a l'esquena del portaveu d'Afers Econòmics i Monetaris de la Comunitat Europea, Amadeu Altafaj, que en declaracions a l'ACN va reconèixer una "retallada de proporcions inèdites" del Govern. Mas va considerar la seva afirmació "un aval a les polítiques d'austeritat".

Malgrat el clima de sintonia, el PP no es vol presentar com un aliat fàcil i s'esmerça a despendre duresa. Millo va insistir que ara s'inicia una segona fase de negociació que serà clau per decidir el sentit del vot. Per ara, va dir, descarta el sí. Tot i això, com a partit "seriós" que diu que és, no s'esperen sorpreses.

stats