INFORME DE LA COMISSIÓ EUROPEA
Crònica 12/10/2011

El preu de l'habitatge ha baixat un 22% amb la crisi econòmica

La Comissió Europea reclama que no es donin incentius per a la compra d'habitatges per evitar experiències com l'espanyola. Els preus a tot l'Estat van créixer un 155% en 12 anys i ara han caigut un 22%.

Laia Forès
2 min
A Barcelona encara hi ha noves construccions en venta, malgrat la crisi del sector.

Brusel·les.L'explosió de la bombolla immobiliària espanyola no ha estat tan espectacular com es podria pensar si es té en compte l'ascens dels preus dels anys anteriors. La crisi econòmica ha fet caure el preu de l'habitatge però a un ritme inferior a l'augment que es va registrar durant l'època de bonança del sector. Segons un informe presentat ahir per la Comissió Europea, entre el 1995 i el 2007, el preu de la vivenda va pujar un 155% a Espanya, a un ritme anual del 8%. Era l'època del boom del sector immobiliari i les compres d'habitatges, igual que els preus, no paraven d'augmentar.

Amb la crisi es va posar fi a la bombolla i el preu de l'habitatge s'ha anat desinflant progressivament, però no tant. Brussel·les xifra el descens des de l'inici de la crisi fins a principis d'aquest any en un 22%. És especialment significativa la dada del 2008: mentre que l'any anterior els preu dels pisos van augmentar un 6,4%, el 2008 van caure un 4,9%. L'any següent, el 2009, la davallada es va situar en el 7,2%.

Entre tots els estats de la zona euro, només Irlanda i Malta van experimentar un creixement més marcat del preu de l'habitatge que Espanya en els anys anteriors a la crisi amb un 172% i un 157% d'augment respectivament. Amb la crisi econòmica, els dos països també han vist com el preu de la vivenda disminuïa. Irlanda un 38% i Malta només un 11%. Altres socis, com el Regne Unit, Holanda, Suècia, Lituània i Bèlgica també van viure una bombolla immobiliària amb una pujada de preus superiors al 150% però en períodes diferents al cas espanyol.

Brussel·les afirma en l'informe que la crisi financera ha posat de relleu la necessitat de reconsiderar els objectius polítics de la UE en relació al mercat immobiliari, especialment perquè és un sector que sovint genera un impacte negatiu en l'estabilitat dels preus. Segons el director general d'Assumptes Econòmics de la Comissió Europea, Marco Buti, factors com les hipoteques a un interès variable o els incentius fiscals per comprar un habitatge, "poden augmentar el risc de desequilibris".

Mercat de lloguer

Al seu torn, adverteix Buti, les polítiques orientades a fomentar la propietat -sovint dirigides a persones amb pocs ingressos- provoquen inestabilitat en el preu de la vivenda. En aquest sentit, Brussel·les demana als governs que pensin bé en els pros i els contres d'aquests incentius fiscals que, en alguns casos, empenyen a comprar una vivenda quan la renda familiar és massa baixa. L'informe proposa com a alternativa fomentar un mercat del lloguer que funcioni correctament i potenciar altres opcions, com la propietat compartida.

stats