ENERGIA
Crònica 01/07/2011

El preu del gas puja un 5,7% i la llum s'encareix un 1,5% des d'avui

Ignasi Pujol
2 min
El preu de la bombona de butà s'incrementa avui  un 5,7%.

Barcelona.La tarifa d'últim recurs (TUR) de l'electricitat, a la qual s'acullen vint milions de llars a Espanya, pujarà a partir d'avui un 1,5% de mitjana, uns cinquanta cèntims d'euro més en la factura mensual d'un consumidor, segons va informar ahir el govern espanyol.

Aquest increment reflecteix l'encariment dels costos dels combustibles fòssils utilitzats per generar electricitat. La part regulada de la tarifa elèctrica, que suposa un 50% de la tarifa (l'altra meitat correspon a la TUR), s'ha congelat.

Per una altra banda, la TUR corresponent al gas natural pujarà un 5,69% de mitjana, mentre que la bombona de butà s'encarirà un 5,7%, fins als 14,8 euros. La TUR del gas natural ja va pujar un 3,9% al gener i un 4,1% fa tres mesos. El butà es va encarir un 3,13% a principis d'any i un 6% a l'abril.

Desinversions de Gas Natural

El grup Gas Natural Fenosa va notificar ahir a la CNMV que ha tancat la venda de 304.000 punts de subministrament de gas a la Comunitat de Madrid al grup Madrileña Red de Gas -controlat per Morgan Stanley- per 450 milions d'euros. L'operació reportarà al grup català una plusvàlua bruta de 280 milions.

La companyia també va acordar ahir la venda de prop de 245.000 clients de gas de Madrid a Endesa per 38 milions d'euros, el que suposa una plusvàlua bruta de 15 milions d'euros. Les dues desinversions de Gas Natural s'emmarquen en el compliment dels compromisos adquirits amb la Comisión Nacional de la Competencia per la fusió amb Fenosa. Amb aquestes operacions, el grup ja ha complert els compromisos referents als punts de subministrament i clients de la Comunitat de Madrid.

Gas Natural Fenosa ha sol·licitat aquesta setmana un crèdit de 500 milions d'euros al Banc Europeu d'Inversions (BEI) per reforçar i ampliar la xarxa de distribució de gas a Espanya entre aquest any i el 2013. El cost total del projecte és de 1.132 milions d'euros.

stats