ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Crònica 02/01/2012

Unes primàries republicanes incertes

Els republicans inicien demà el procés per nominar el seu candidat presidencial amb la celebració del caucus d'Iowa. El favorit és Mitt Romney, però es tracta d'una de les primàries més renyides del partit.

Núria Ferragutcasas
2 min
ARRIBAR AL PÒDIUM
 Sobre una cadira per guanyar alçada, Mitt Romney parla en una trobada amb votants a Mason City, Iowa, l'estat conservador que demà celebra el caucus que decidirà els candidats republicans favorits. Romney podria guanyar a Iowa  i a New Hampshire, però l'última paraula la tindrà l'anomenat Superdimarts, quan voten deu estats.

WASHINGTONLes primàries republicanes comencen demà al petit estat conservador d'Iowa més obertes que mai. Molts experts vaticinen una victòria de l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney, però no n'hi ha cap que descarti una sorpresa d'última hora. La gran volatilitat entre els candidats republicans dels últims mesos revela que els votants conservadors encara no saben qui volen que s'enfronti el novembre vinent contra el president Barack Obama.

Newt Gingrich, expresident de la cambra baixa, continua liderant les enquestes nacionals però amb un marge molt més estret que a principis de desembre. Segons la pàgina web Real Clear Politics, Gingrich supera Mitt Romney -considerat el candidat inevitable- per dos punts, però ha patit un daltabaix important en les enquestes d'intenció de vot del caucus d'Iowa, ja que ha passat d'un primer lloc amb un 31% a un quart lloc amb un 14%. Els atacs de Mitt Romney i del congressita Ron Paul contra Newt Gingrich durant les últimes setmanes han aconseguit aturar-ne l'ascens.

Romney, amb el permís de Paul, podria guanyar a Iowa i després a New Hampshire, però la seva possible victòria en la carrera per la nominació republicana no es decidirà fins després de l'anomenat Superdimarts, que se celebrarà el 6 de març amb primàries en deu estats. Newt Gingrich espera atreure el votant conservador, que es malfia del perfil moderat de Romney, i té moltes opcions de guanyar en les següents eleccions de Carolina del Sud i Florida, ja que lidera les enquestes d'aquests dos estats amb més de 12 punts d'avantatge. Si es compleixen els pronòstics, la cursa per la nominació republicana podria ser bastant renyida.

Tot i els diversos canvis de candidats al capdamunt de les enquestes dels últims mesos, Mitt Romney segueix estable amb un 24% d'intenció de vot i espera pacient que la victòria acabi caient pel seu propi pes. Newt Gingrich, Rick Perry i Ron Paul intentaran evitar-ho tant com puguin. Aquest últim candidat té poques possibilitats de guanyar, però podria fer molt de mal al candidat guanyador si es compleixen els rumors que el situen com a tercer candidat en les eleccions presidencials del novembre si al final no guanya les primàries republicanes. En un any en què els problemes econòmics són dominants, Ron Paul està obtenint un gran suport, ja que és vist com el candidat més creïble per reduir la despesa pública i abaixar els impostos. A més, una part dels seguidors del Tea Party li donen suport per les seves polítiques antiestat, però Paul no convenç a tothom per la seva política exterior aïllacionista.

L'avantatge de Romney

De totes maneres, Mitt Romney té un gran avantatge, perquè els votants el consideren l'únic líder capaç de guanyar Barack Obama. I les enquestes ho corroboren, i algunes, com la de la cadena d'informació CNN, li donen 6 punts més d'intenció de vot que al president. Tot i així, encara queda molt fins al novembre i Romney té un problema de popularitat: no convenç el votant més a la dreta del seu partit. Un votant que podria acabar rebutjant la seva nominació tot i les possibilitats de victòria que té.

stats