MEDI AMBIENT
Crònica 20/03/2012

La primavera arriba seca tot i els primers xàfecs

Canvi d'estació amb nova previsió de sequera. Aquest és el diagnòstic que fan els ecologistes i els naturalistes davant d'un escenari que tornar a posar sobre la taula els efectes del canvi climàtic.

A. Balanzà / M. Bernis
2 min
AMETLLERS AMB FLOR I CAMPS SOTA MÍNIMS D'HUMITAT AL BAIX LLOBREGAT
 Els arbres fruiters han estat els que menys han patit l'entrada seca de la primavera per l'acumulació de 
 Reserves d'aigua, però el seu aspecte florit contrasta amb l'aspecte castigat dels horts.

BARCELONA.Amb un hivern finalment tan sec i tan suau, malgrat els xàfecs d'ahir a la tarda, la primavera ha arribat aquest dimarts a les 06.14 hores amb una predicció que els mediambientalistes consultats per aquest diari han coincidit a afirmar que estarà marcada per la sequera en la flora i per possibles efectes perjudicials, fins i tot, en la fecundació de la fauna. La cadena aparentment simple que es genera a partir de les poques pluges que hi ha hagut i que hi haurà, segons explica el responsable d'àrea de natura d'Ecologistes en Acció, Jaume Grau, provocarà un paisatge "de sequera", menys verd i amb menys flors. Emma Soy, portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, ratifica aquesta visió i concreta aquests primers efectes en la caiguda de nivells a les llacunes costaneres d'aigua dolça.

Ecologistes en Acció, en l'anàlisi dels possibles escenaris que hi haurà aquesta primavera, augura que els arbres fruiters no quedaran afectats per les temperatures ni per l'avançament de la meteorologia suau de les últimes setmanes. Però els més perjudicats, segons Grau, seran l'herba i els arbustos, cosa que perjudicarà directament l'alimentació d'insectes i d'espècies d'ocells que en depenen en la cadena tròfica. El portaveu de l'entitat ecologista encara va més lluny: "En un exemple pràctic per a la butxaca del consumidor, podem afirmar que la sequera en els arbustos i els seus efectes en els insectes provocarà una producció més baixa de mel i que els productes naturals en general s'encareixin". Des de l'Associació de Naturalistes de Girona, Soy també apunta a un creixement del nivell del mar, de quatre centímetres entre el 1990 i el 2005, que pot comportar el moviment de les llacunes cap a l'interior. "Però la disminució de la pluviometria comporta risc de sequera i perill per a les llacunes", afegeix. Ecologistes i Naturalistes coincideixen en l'efecte que provoca que la primavera s'avanci, i que l'estiu i la tardor s'allarguin en els hàbits de les aus migratòries, que s'han comprovat a l'Empordà. "La seva arribada s'ha avançat", diu Soy. "I pot perjudicar la seva alimentació i fecunditat", conclou Grau.

stats