METEOROLOGIA
Crònica 22/03/2012

Les primeres pluges des del novembre emblanquinen per fi el Pirineu

Miquel Bernis
2 min
Les pluges van omplir d'aigua ahir el passeig de la platja de Vilafortuny, a Cambrils.

METEORÒLEGSegurament molts ja no ho recordeu, però el mes de novembre vam acabar ben tips de pluja. Diverses borrasques van deixar més de 260 litres a la demarcació de Girona i registres de gairebé 200 en moltes comarques. Es va posar fi, de cop, a una tardor molt seca que va desorientar els boletaires. Des de llavors no havia tornat a ploure extensament. Els xàfecs es van concentrar de matinada i al matí al sud, i a poc a poc van anar acostant-se cap al Pirineu, passant per la Catalunya Central. Des de dilluns els registres més importants són: 117 litres al Parc Natural dels Ports de Beseit, 90 a Horta de Sant Joan, 65 a Amposta, 57 a Espot (2500 m), 56 a Falset, 26 a Tarragona i 20 a Lleida. Fins ahir a la nit poques comarques havien rebut menys de 10 litres: el Maresme, l'entorn de Barcelona i la Segarra són les zones on ha plogut menys. A Reus (Baix Camp) alguns carrers van quedar inundats a la nit.

El Pirineu ho ha passat més malament que cap altra regió amb aquest hivern sec, ja que la inèdita absència de neu barrejada amb el vent sec han desembocat en seriosos incendis. Tots els bons esquiadors saben que per Sant Josep és tradició que arribi una nevada, però el que no és tan habitual és que caigui la nevada més intensa de la temporada. Quan tancàvem ahir aquesta anàlisi la neu ja havia acumulat 25 cm a Espot, 25 a Malniu i 16 a Núria. Tot fa pensar, a més a més, que ben bé fins a la tarda d'avui la neu continuarà caient amb ganes a partir dels 2.000 metres, sobretot a les regions del Pirineu més pròximes al Mediterrani.

El temps millorarà a partir d'avui

No hi ha cap dubte que aquesta borrasca ha tret la set més forta als boscos i conreus, però interessa saber si les pluges continuaran o si haurà estat una borrasca puntual. De moment, a curt termini el temps millorarà ràpidament a partir d'aquesta tarda. Avui, de fet, ja no plourà al sud ni a Ponent, i amb el pas de les hores la borrasca s'anirà desdibuixant també a la resta de comarques. Demà farà sol a tot arreu i les temperatures al migdia seran clarament més altes. El cap de setmana és cert que arribaran algunes bandes de núvols prims, però no plourà enlloc, i els que tingueu previstes esquiades, casaments, calçotades o sortides gaudireu de bon temps i bones temperatures. És possible, de fet, que tanquem el mes de març sense cap més borrasca que torni a fer ploure. Mirant una mica més enllà, els models climàtics americans que van encertar que l'hivern seria molt sec ara diuen que l'abril serà més plujós del normal a casa nostra. Poques referències més hi ha sobre la taula. La Setmana Santa es va acostant, però per ara podem parlar poc més que de tendències.

stats