Crònica 20/10/2011

El procés de pau obre escletxes al PSE

El procés de pau no acabarà amb una guerra dins els socialisme basc però sí amb una batalla sobre com encarar el procés de pau que està en marxa a Euskadi. Hi ha visions diferents del camí a seguir.

Pere Martí
3 min
El lehendakari Patxi López amb Berasategi i Arzak durant la seva estada a Nova York.

Barcelona.Mentre a Sant Sebastià se celebrava la conferència de pau decisiva per al final d'ETA, el lehendakari Patxi López estava de viatge institucional als EUA. La visita va estar a punt de suspendre's, perquè Euskadi viu dies claus per al seu futur, però finalment va decidir marxar, cosa que va aixecar un notable malestar en determinats sectors del PSE, perquè demostrava el desinterès de la principal autoritat del país per la Conferència.

Malgrat l'absència del lehendakari, sí que hi va assistir el president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, representant del sector basquista del partit i que ja va protagonitzar les converses amb Arnaldo Otegi de l'any 2000 que van tenir lloc al Caserío Txillarte, prop d'Elgoibar. Al si del PSE, l'actuació d'Eguiguren no ha comptat mai amb el suport de la majoria del partit i encara menys al si del PSOE. Només barons que van per lliure, com l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza o l'actual consellera d'Afers Socials, Gemma Zabaleta, han donat suport al diàleg amb el món abertzale. A l'altre extrem, altres dirigents del PSE estan involucrats o són promotors de plataformes espanyolistes com Basta Ya o el Fòrum Ermua, presidit pel socialista Carlos Totorika o l'excandidat Nicolás Redondo Terreros.

La convivència entre els dos sectors no ha estat fàcil però ara la tensió s'ha disparat, després que Eguiguren lamentés ahir l'absència del lehendakari a la Conferència: "Els socialistes hem perdut l'oportunitat d'abanderar la pau". En una entrevista a El Periódico , va explicar que López s'hauria d'haver "rostit" per la pau. Aquestes paraules van provocar la resposta del mateix lehendakari, des de Washington, que evidenciant un punt de molèstia, va remarcar que no podia compartir de "cap manera" les paraules del líder del PSE: "Nosaltres ens hem rostit sempre per la pau". El lehendakari va explicar que la pau ha estat sempre la seva "obsessió" i va rebutjar que el final de la violència vingui "perquè es convoqui una conferència internacional" com la de dilluns passat, sinó que s'ha aconseguit "després de molts anys de patiment i de fermesa democràtica". També creu que Eguiguren s'equivoca quan diu que l'esquerra abertzale rendibilitzarà electoralment la pau. "Portar la pau no és un esforç que hàgim fet per aconseguir més vots, sinó que hi hem treballat per assolir el benestar de la societat", va insistir, abans d'entrar a la seu de l'OEA.

Una altre socialista significatiu que va sortir a replicar Eguiguren va ser Felipe González. L'expresident del govern espanyol va reiterar que "ningú més que nosaltres s'ha rostit en la lluita contra ETA" i va donar suport a la decisió del lehendakari de no assistir a la conferència de pau. González creu que les paraules d'Eguiguren són un "error d'apreciació" i a més, referint-se a la Conferència, va negar que en el conflicte basc hi hagi dos bàndols. "Hi ha un grup terrorista i una societat que pateix", va matisar.

Dret a dir-ho

Qui no va voler entrar en polèmica va ser Alfredo Pérez Rubalcaba, que està en plena cursa electoral. L'exministre de l'Interior va admetre que "no li agrada" el que va dir Eguiguren però va defensar el seu dret a dir-ho. També va recordar: "L'he defensat moltíssim, perquè ha patit moltíssim. Ha enterrat molts amics. El que diu li surt de dins, amb molt de dolor", demostrant que es coneixen bé. Malgrat aquestes paraules, la intervenció del líder del PSE trenca el discurs únic amb què el PSOE afronta el problema del terrorisme a les portes d'una campanya electoral en què totes les enquestes donen Rubalcaba com a perdedor davant el PP de Mariano Rajoy.

stats