ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/10/2011

El programa de CiU suavitzarà el discurs sobre immigració

CiU no apujarà el to amb la immigració en el seu programa electoral de cara al 20-N. Se centrarà en un discurs de "drets i deures" i demanaran als nouvinguts que acreditin el seu nivell d'integració.

Oriol March
3 min
La polèmica de Duran i Lleida Josep A. Duran i Lleida, que ahir va fer un acte amb autònoms a Nou Barris, va rebre les crítiques de bona part de les entitats d'esquerres del país per haver dit que la immigració era un problema. El van acusar de racista.

Barcelona.Tot i el to utilitzat dilluns per Josep A. Duran i Lleida sobre la immigració, que acusava, entre altres coses, de fer baixar el nivell escolar i el preu d'alguns habitatges, CiU no té previst endurir el to amb els nouvinguts en el seu programa electoral. Fonts de CiU consultades per l'ARA indiquen que el seu full de ruta de cara al 20-N seguirà les directrius que ja definien el programa electoral de les eleccions catalanes de l'any passat. És a dir, que insistiran en el discurs de drets i deures -del qual ja fa molts anys que és abanderat Jordi Pujol-, en el control de l'entrada de nous ciutadans i en les exigències a la immigració perquè s'integri a tots nivells.

En aquest sentit, les fonts consultades expliquen que el programa inclourà que es pugui avaluar el nivell d'integració del nouvingut quan aquest demani el permís de llarga residència, en la línia del que ja apunta la llei d'acollida. "La idea és que l'immigrant pugui acreditar els esforços que ha fet per aprendre la llengua i les característiques del país on s'ha instal·lat, entre altres coses, per demostrar el seu grau d'integració", apuntaven ahir fonts coneixedores del programa de CiU.

Així doncs, i a falta de tancar els últims serrells del programa -que s'acabarà d'aprovar aquest dissabte en el consell nacional de la federació que fixarà les llistes i els eixos programàtics de cara al 20-N- sembla clar que l'èmfasi que va posar dilluns Duran en la immigració no es materialitzarà per escrit. "Les seves declaracions també tenen a veure amb el fet de poder cobrir la part de l'electorat que pensi a decantar-se cap al PP per les seves polítiques d'immigració", indiquen fonts de CiU. Davant la previsible pujada dels populars en les properes eleccions, els nacionalistes no volen fugues sensibles cap als conservadors.

Un discurs "racista i xenòfob"

Duran no es va escapar ahir de les crítiques a la seva intervenció de fa un parell de dies. "El seu discurs va ser racista i xenòfob, i exemplifica la normalització i acceptació del discurs racista en la vida política i quotidiana", van indicar els sindicats CCOO, UGT i la plataforma SOS Racisme en un comunicat conjunt. Les tres entitats acusen el cap de files de CiU a Madrid d'aprofitar-se "d'un context difícil per culpar les persones immigrants de problemes transversals de la societat". Daniel Fernández, diputat del PSC a Madrid, va explicar ahir al seu blog que el to de Duran amb la immigració és fruit d'una estratègia de "crispació i divisió" que CiU ha posat en marxa en aquesta campanya electoral.

Una campanya electoral, per cert, en què el candidat dels nacionalistes ja fa mesos que està immers. Ahir va organitzar una nova jam session -format en què el candidat escolta les propostes de l'auditori i després, a peu dret, trasllada les conclusions al públic i als periodistes- amb joves per tractar assumptes d'innovació i emprenedoria. Duran va detallar una llei d'emprenedoria que, a l'estil de la que prepara el PP, preveu ajudes de 5.000 euros per cada lloc de treball creat. "Són mesures necessàries per dibuixar un pla de xoc contra l'atur, just el contrari del que ha fet el govern socialista", va etzibar el candidat de CiU.

Les crítiques de Duran, però, no es van quedar en l'executiu del PSOE. També va repartir contra el PP perquè, a parer seu, els populars són sinònim de feina precària associada a la bombolla immobiliària. "El que cal és crear feina de qualitat, que sigui seriosa per ser competitius a l'estranger", va raonar el líder de CiU a Madrid. En aquesta línia, també va desgranar propostes que passen per la innovació, les deduccions fiscals per a business angels -finançadors privats per a emprenedors- i per a empreses que cuidin aspectes relacionats amb la responsabilitat corporativa.

En un acte al vespre amb l'Associació de Treballadors Autònoms de Catalunya, el líder d'Unió va anunciar que el programa de CiU inclou un any de bonificació de quotes de la Seguretat Social per a tots els autònoms que engeguin un nou negoci. "Les multinacionals prometen molts llocs de treball, però quan marxen et deixen abandonat, i en canvi els autònoms no", va dir.

stats