ELECCIONS 22-M
Crònica 06/04/2011

El programa d'Hereu traurà pit metropolità

Barcelona ja està madura per a la segona invasió: després de les annexions del període 1897-1921, ara toca l'àrea metropolitana. Ja toca. El PSC n'ha redactat les primeres mesures en un text base del programa.

Albert Balanzà
3 min
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ahir en un acte en què va acusar el govern de CiU  de no posar en marxa equipaments acabats.

BARCELONA.El document anomenat Participació Projecte Barcelona , que han coordinat en els últims quatre mesos i mig Carles Martí i Gemma Mumbrú amb les idees de 150 professionals de l'urbanisme i l'arquitectura, concreta fins a 75 projectes que seran tinguts en compte a l'hora d'aprovar oficialment el programa del PSC el 16 d'abril. La candidatura de Jordi Hereu, que per primer cop es presenta amb el risc seriós de perdre les eleccions, no escatima la referència metropolitana per ampliar definitivament el mapa mental de la ciutat.

Urbanisme i fronteres Adaptar el PGM i donar veu i vot a tots els projectes metropolitans

Almenys una desena de punts del document que han elaborat els quadres dirigents i professionals del PSC pensen la ciutat del mandat 2011-2015 en clau metropolitana: es planteja l'adaptació de l'històric Pla General Metropolità del 1976 al Pla Director Urbanístic Metropolità -una idea que s'arrossega des del 2006-, la creació d'una oficina de projectes urbans coordinada amb l'AMB i la creació d'una Agència Mediambiental Metropolitana. "L'espai urbà característic de Barcelona ha d'aplicar-se a tota l'àrea metropolitana; s'han d'unificar els criteris d'actuació", apunta el document. El pla Barça a Montcada va ser un primer exercici i la recerca d'espai per a un palau de gel amb vista als Jocs d'Hivern pot ser el segon.

Més en el pla teòric, el document també demana la intervenció de l'Ajuntament com a cap metropolità en totes les decisions sobre Rodalies, aeroport, port i infraestructures que afectin la ciutat, i insta a promoure "la desaparició de fronteres de tot tipus entre Barcelona i municipis limítrofs".

Infraestructura interna Túnel Numància-Diagonal i la ronda entre Balmes i Mandri

El PSC, amb grans projectes de ciutat com la Sagrera o les Glòries en marxa, no ha estat gaire original a anunciar altres iniciatives de relleu i recupera velles voluntats en infraestructures internes com l'eix nord-sud de sortida del túnel de Vallvidrera, si bé ara es proposa un creuament a dos nivells (un de soterrat) del carrer Numància i la Diagonal. També hi ha la proposta d'acabar la urbanització de la ronda del Mig entre Balmes i Mandri anivellant Muntaner. Més lacònica és la promesa de "promoure la connexió de les dues xarxes de tramvia amb el centre de la ciutat i entre si", si bé hi podria estar relacionada una proposta de pacificació de noves vies urbanes com la cruïlla d'Aragó amb la Diagonal o la plaça Joan Carles I. També hi ha altres propostes de pacificació de vies com la Rambla, el Paral·lel, la plaça de les Drassanes o l'avinguda Meridiana, entre Fabra i Puig i Trinitat Vella.

Mobilitat i transports Nou bus a la Diagonal, targeta multitransport i més bus nit

Més enllà de l'aplicació de la xarxa de busos ràpids Retbus, ja dada i beneïda per a finals d'any, el document del PSC afegeix la proposta d'un autobús Diagonal del Fòrum a la Zona Universitària i la creació d'una targeta d'identificació ciutadana sense contacte (com les Oyster de Londres, per exemple) que permeti l'accés a Bicing, aparcaments, metro, bus i Rodalies. També, "fins que no sigui viable econòmicament un servei de metro operatiu les 24 hores", es promet implantar un servei de bus nit metro amb recorreguts similars als de les línies de metro.

Veïns i informació Wifi, aigua d'aixeta, centre d'informació i ajut de la FAVB

Entre les propostes variades hi ha l'extensió de wifi a tota la ciutat, la garantia que "es pugui beure l'aigua de l'aixeta", la creació d'un centre d'informació -amb la maqueta del Fòrum- i la participació de la FAVB per redactar planejaments.

stats