ENERGIA
Crònica 20/03/2012

El projecte Zèfir opta a rebre 30 milions del BEI

Ara
1 min
Un vaixell passa per un parc eòlic a la costa de Dinamarca.

BARCELONA.L'anomenat Zèfir Floating Med Wind Plant ha superat l'avaluació del Banc Europeu d'Inversions (BEI), i això li permetrà optar a 30 milions d'euros de finançament. La iniciativa preveu instal·lar cinc aerogeneradors marins de subestructura flotant a 30 quilòmetres de la costa de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i forma part de la segona fase del projecte Zèfir.

Els promotors d'aquesta planta experimental són l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), en col·laboració amb Acciona Windpower, Alstom i Gamesa. La idea va ser seleccionada fa un any per la secretaria d'estat de Canvi Climàtic, del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, per representar Espanya en la convocatòria de la Comissió Europea NER 300. Els recursos assegurarien la seva viabilitat econòmica, ja que els 30 milions són una cinquena part dels 150 que costarà aquesta segona fase. La decisió es coneixerà a finals d'any.

En un primer estadi, el projecte Zèfir preveu construir un parc eòlic marí experimental amb capacitat per a vuit aerogeneradors. Encara està en tramitació, i ha provocat una forta contestació política i social al municipi, ja que suposarà que quatre dels molins s'instal·lin a només tres quilòmetres del litoral. Està previst que el projecte Zèfir arrenqui aquest any, mentre que l'inici de la segona fase haurà d'esperar fins al 2015.

stats