Crònica 25/01/2011

Un projecte tocat per la sentència de l'Estatut que una llei pretenia salvar i que pocs qüestionaven en campanya

1 min
El Tribunal Constitucional va confirmar que les vegueries eren legals si les aprovaven les Corts.

Tribunal Constitucional

L'article 83 de l'Estatut és clar: "Catalunya estructura la seva organització territorial bàsica en municipis i vegueries" i només esmenta les diputacions per afirmar que s'han de substituir. La sentència del Tribunal Constitucional, però, va determinar que la vegueria no podia substituir les províncies o crear-ne de noves per iniciativa de la Generalitat, excepte si ho voten les Corts espanyoles, que en tenen la competència.

Llei de vegueries

La llei que va aprovar el Parlament després de la sentència incorporava la necessitat d'un canvi en la llei espanyola per impulsar la nova divisió territorial. Tot i això, preveu un termini per a la primera modificació: passades les eleccions municipals del maig, els primers quatre consells de vegueria han de substituir les diputacions provincials existents. Les altres tres vegueries vindrien més tard, començant per la de les Terres de l'Ebre.

Campanya electoral

CiU no va votar la llei, entre altres motius perquè no reconeixia la vegueria del Penedès. Tot i això, al programa electoral incloïa la modificació del marc normatiu per "superar la divisió provincial i disposar d'un model organitzatiu propi, amb les vegueries, les comarques i els municipis". També proposaven crear la del Penedès, a part de redactar una llei de governs locals i una de finançament local per repartir competències i recursos.

stats