TISORADA A LA SANITAT
Crònica 13/04/2011

Les promeses de Boi Ruiz no convencen Els metges

"Ha arribat el moment de tranquil·litzar tothom". Amb aquestes paraules, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va intentar calmar els metges sobre les retallades en el sector. Però no els ha convençut.

Lara Bonilla Thaïs Gutiérrez
3 min
Gest contingut Boi Ruiz va garantir que  es mantindrà la universalitat, l'equitat i la gratuïtat del sistema de salut.

Barcelona.Davant l'enrenou que han generat les retallades en sanitat, l'executiu de Mas es va veure obligat ahir a adquirir el compromís formal, en forma d'acord de govern, que es garantirà "la qualitat assistencial del sistema sanitari". El missatge arriba l'endemà que el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, demanés públicament la retirada del pla de xoc. La compareixença de Ruiz, però, ja s'havia pactat diumenge amb el president, Artur Mas; el portaveu, Francesc Homs, i l'equip de comunicació, que van decidir que havia arribat el moment de posar fre a l'enrenou provocat per les retallades, sobretot després que durant el cap de setmana els socialistes utilitzessin la sanitat per criticar el Govern. De fet, tots els partits de l'oposició se sumaran a la manifestació de dijous en contra de la tisorada.

En un intent de calmar els ànims, el conseller de Salut va prometre que les retallades previstes de 1.000 milions d'euros "no afectaran la universalitat, l'equitat i la gratuïtat del sistema sanitari", i va assegurar que les reformes tenen un límit. O més aviat tres, "els tres eixos bàsics de la sanitat pública", que, segons va dir, són: "La qualitat de l'atenció primària, la de les urgències i la de les patologies més greus". Aquests tres aspectes són, pel conseller, "un triangle equilàter irrenunciable i inqüestionable, les "línies vermelles que no s'han de creuar", i ja va avançar que "qualsevol pla d'ajust d'un centre hospitalari que no respecti aquests tres eixos serà reconduït". El conseller va insistir que els plans de xoc que s'aplicaran encara no han estat aprovats i que l'última paraula la té el seu departament.

Tot i això, el compromís del Govern no ha convençut ni els metges ni els sindicats, que només veuen una manera de garantir la qualitat del sistema: desactivant les retallades.

El secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, va qualificar de "ridícul" l'acord de garanties sanitàries aprovat ahir, ja que considera que és una "bombolla d'aire" que no aporta res de nou. "No ens el creiem", va dir. I va afegir: "El que el conseller ha garantit és el que els metges fem cada dia: no deixarem d'atendre ningú que vingui a urgències, a l'atenció primària o que tingui una malaltia greu", va explicar el secretari general de Metges de Catalunya, que ha convocat per avui una concentració davant el departament de Salut.

El conseller no va voler avançar on aplicarà les retallades perquè abans vol acabar la seva ronda de diàleg amb tots els agents del sector. A més, va avançar que la setmana vinent obrirà "un torn de reunions informatives amb tots els portaveus parlamentaris".

Els metges, en contra

Els ànims dins del sector estan crispats. Els metges que treballen a l'Hospital de Bellvitge van emetre un comunicat en què afirmaven: "Seguir mantenint, a hores d'ara, que la qualitat de l'assistència no se'n veurà afectada és un insult a la intel·ligència". Els professionals consideren insuficients les paraules del conseller i qüestionen que Boi Ruiz digui que encara no s'ha donat el vistiplau als plans de xoc en un moment en què els gerents dels hospitals ja estan informant de les retallades i, en alguns centres, ja s'estan aplicant. "Amb el que hi ha ara sobre la taula, que és tancar serveis i quiròfans i reduir plantilles, la qualitat de l'assistència sanitària sí que en sortirà afectada", va dir Joan Canals, responsable de política sanitària de CCOO.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona va parlar el vicepresident, Jaume Padrós, que va agrair que el conseller hagi comparegut per rebaixar "la tensió", tot i puntualitzar que les pors "encara no s'han dissipat". Els usuaris de la sanitat, els principals afectats, van agrair la "declaració d'intencions" del conseller però li van demanar més "concreció". "És un pas endavant. Almenys ja no parla només de costos i retallades i per fi algú ha dit que tenim un dels millors sistemes de salut", va dir el president del Fòrum Català de Pacients, Albert Jovell. El sector espera ara el pla de mesures que s'ha de presentar abans del 22 d'abril. Mentrestant, els hospitals continuen presentant les seves propostes. L'últim va ser l'Hospital del Mar, que tancarà el servei d'urgències de l'Hospital de l'Esperança. Des de la UGT, la responsable de sanitat, Montse González, va dir: "El conseller s'ha vist obligat a fer un gest, però no ens el creiem. El que han fet ha estat disfressar les mesures".

stats