TOROS
Crònica 15/11/2011

Els protaurins fracassen en l'intent de tornar a fer corrides

El 28 de desembre és el límit que els protaurins tenen per forçar el Congrés de Diputats a debatre una iniciativa legislativa que derogui la prohibició de les corrides a Catalunya. Encara els falten 95.000 firmes.

Albert Balanzà
2 min
Els protaurins fracassen en l'intent de tornar a fer corrides

Barcelona.La iniciativa legislativa popular (ILP) que la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya està liderant arreu de l'Estat té moltes possibilitats de quedar en no res si no hi ha un esprint final de proporcions que no s'han assolit des que es va iniciar la recollida de signatures al mes d'abril. La comissió promotora ha admès aquest cap de setmana que, quan queden poc més de 30 dies perquè es tanqui el període de nou mesos que permet la llei perquè tiri endavant la ILP al Congrés, encara falten 95.000 firmes de suport. En els últims dos mesos, segons fonts dels promotors, s'han recollit cent mil signatures i ara el repte és recollir la mateixa quantitat en la meitat de temps.

"Fins a última hora patirem per aconseguir el mig milió de firmes, però confiem obtenir-les", apunta David Guillén, membre de la comissió promotora i portaveu de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya. L'última mesura per aconseguir l'estrebada final ha estat activar la recollida de signatures de manera electrònica. "Només es necessiten trenta segons per introduir les dades i signar digitalment. Ens queden 95.000 signatures, així que necessitem el teu suport i el del teu entorn", diu la comissió promotora en l'última nota de premsa de divendres passat.

L'esforç, tenint en compte que gairebé tot s'ha mogut des de l'entitat catalana però que ha comptat amb suports explícits de mitjans de comunicació com La Razón , ha tingut fins ara el mèrit de recollir 405.000 signatures. La xifra, però, ara mateix és insuficient i no comporta passar a la segona fase de la iniciativa, la que realment compta: la del debat al Congrés de Diputats, on en la propera legislatura la suma de forces a partir del 20 de novembre podria ser molt favorable als interessos dels protaurins. El Partit Popular va ser l'únic grup parlamentari que va votar en bloc a favor de les curses de braus en el precedent de la ILP antitaurina que es va aprovar el juliol del 2008 al Parlament de Catalunya. La mesura entrarà en vigor de manera oficial l'1 de gener del 2012 però l'adéu definitiu simbòlic va tenir lloc durant les festes de la Mercè amb l'última corrida a la plaça de toros Monumental.

Lliurament fallit

Els protaurins, de fet, van aprofitar la corrida de la Monumental del 25 de setembre i la Feria de Otoño de Madrid -celebrada del 29 de setembre al 2 d'octubre- per desplegar 60.000 fulls de signatures, amb els quals confiàvem que s'assoliria la xifra suficient del mig milió. Però la realitat ara mateix no és així i ha comportat també la suspensió del congrés internacional Toros, Cultura y Libertad, que s'havia de celebrar aquest dissabte a l'auditori Axa de l'Illa Diagonal. Els protaurins volien fer el congrés i presentar tot seguit les firmes a Madrid. "Hem ajornat el congrés per centrar-nos en la recollida de signatures", explica Guillén, que afegeix que la idea del congrés ja estava pensada inicialment per al juliol del 2010, tenint en compte la reaparició de José Tomás, que finalment va tenir lloc a València. La federació d'entitats de Catalunya pensa fer el congrés a la primavera, passi el que passi amb la ILP.

stats