Crònica 24/05/2011

Les protestes donen oxigen a IU i UPyD

El tercer espai de la política espanyola ha crescut una mica més. Esquerra Unida i el partit de Rosa Díez s'han beneficiat del malestar amb PP i PSOE i han aconseguit fer forat en el bipartidisme espanyol.

J.r.
1 min
Les acampades han marcat el tram final de la campanya.

Madrid.És difícil mesurar l'efecte que les protestes que aquests dies han omplert les places de diverses poblacions de l'Estat han tingut en les urnes. El PSOE assegura que els ha afectat poc. Els que n'han sortit més beneficiats són els partits petits, el tercer espai de la política espanyola que prova de combatre el bipartidisme PP-PSOE. De fet, Esquerra Unida i Unió Progrés i Democràcia, el partit espanyolista de Rosa Díez, coincideixen amb algunes de les principals reivindicacions dels acampats a la madrilenya Puerta del Sol, la més nombrosa de l'Estat.

Creix el vot en blanc

A les eleccions a l'Ajuntament de Madrid, IU va obtenir diumenge 26.000 vots més que fa quatre anys, i a la comunitat, 22.000. UPyD és un fenomen madrileny i ha sabut canalitzar el malestar de molts votants amb un discurs contrari als partits tradicionals, malgrat la llarga trajectòria de Díez en càrrecs públics. El seu partit ha obtingut 464.000 vots, 152 regidors a tot l'Estat i 8 diputats a l'Assemblea de Madrid. És significatiu que l'enquesta del CIS, prèvia al 15-M, els donés entre 0 i 3 escons al parlament autonòmic madrileny.

A UPyD el supera el vot en blanc, que va assolir una xifra rècord: 582.395 vots, un 2,54% dels sufragis. Els nuls van ser 388.315, un 1,69% del total.

stats