EL DEUTE DE LES ADMINISTRACIONS
Crònica 25/02/2012

Els proveïdors que acceptin una rebaixa cobraran abans

El govern espanyol està dissenyant un mecanisme de finançament perquè els proveïdors cobrin els seus deutes amb els ajuntaments. Cobraran abans els que acceptin una rebaixa del valor de la factura.

J.f.
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va reunir ahir amb el president de la Reserva Federal, Ben Bernake.

MADRIDLa "gran operació financera" que va anunciar als quatre vents el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè les administracions paguin "d'aquí unes setmanes" els seus deutes amb els proveïdors haurà d'esperar. El govern espanyol havia d'aprovar ahir, segons Montoro, un nou mecanisme de finançament, però finalment va fixar unes pautes prèvies a aquest sistema d'auxili, de moment només per a ajuntaments i diputacions. No és la primera vegada que el titular d'Hisenda fa un gran anunci que després es desinfla.

Els proveïdors i contractistes, als quals el conjunt d'administracions deuen uns 40.000 milions d'euros, hauran d'esperar com a mínim al maig per començar a cobrar. Però no tots ho faran al mateix temps. El decret llei que va aprovar ahir l'executiu estableix que es donarà "prioritat" en el cobrament a aquells proveïdors que acceptin un "descompte", és a dir, un quitament, sobre el valor inicial de la factura. També es tindrà en compte l'antiguitat del servei efectuat i no cobrat, que haurà de ser previ al 2012.

L'executiu no va donar detalls sobre el valor del mecanisme de finançament que rebran els ajuntaments ni si seran préstecs de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), com es va dir en el cas de les comunitats autònomes.

La principal novetat és que l'executiu modificarà "temporalment" la llei perquè els crèdits amb què es pagui als proveïdors tinguin l'aval de l'Estat. Una mesura que reduirà significativament els interessos dels préstecs i de la qual podran beneficiar-se "totes les administracions", no només els ajuntaments.

Les factures, el 15 de març

La vicepresidenta i portaveu del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que un cop s'hagi posat "ordre" es procedirà al "disseny" del mecanisme de finançament "àgil". Per això, primer de tot, els ajuntaments hauran d'enviar abans del 15 de març al ministeri d'Hisenda el conjunt de factures dels deutes que tenen pendents amb els proveïdors. I abans del 31 de març, un pla de viabilitat que garanteixi el pagament dels deutes en un termini "suficient". Hisenda tindrà un mes per respondre.

El pla de finançament serà vàlid només per al 2012 i els proveïdors podran començar a cobrar al maig directament de les entitats financeres. Pel que fa als deutes de les autonomies, empresaris i autònoms hauran d'esperar al proper Consell de Política Fiscal i Financera per saber quan i com cobraran.

stats