EXÀMENS DE SOLVÈNCIA AL SECTOR BANCARI
Crònica 20/06/2011

Les proves d'estrès haurien d'agregar la liquiditat

Toni Garganté
2 min

Barcelona.Els exàmens d'estrès bancari previstos per al juliol haurien d'incorporar el nivell de liquiditat de cada entitat (els diners en efectiu per afrontar venciments de deute), segons un informe de l'Observatori de Divulgació Financera de l'Institut d'Estudis Financers (IEF). Per l'analista Ricard Climent, és tan important que les proves incorporin en la seva metodologia la relació de solvència prevista com l'esmentada de liquiditat. Aquesta última possibilitat ja ha estat descartada per l'Autoritat Bancària Europea (EBA).

Ricard Climent assegura en l'informe que les primeres proves realitzades l'any passat ja van cometre aquest error. En un primer moment, la reacció dels mercats davant la publicació dels resultats del juliol del 2010 va ser favorable, però la realitat gairebé un any després és molt diferent, ja que "tres països perifèrics, dels quals els sistemes bancaris havien aprovat els tests d'estrès, han hagut de ser rescatats", referint-se a Grècia, Portugal i Irlanda, va argumentar el consultor de riscos de l'IEF i conseller de Banca Privada d'Andorra (BPA).

L'EBA ha retardat unes setmanes, fins al juliol, les proves d'estrès, que afecten 88 entitats europees, el 65% del total d'actius bancaris de la zona euro.

D'altra banda, Climent també suggereix que es replantegin els requisits mínims de capital de màxima qualitat (Tier1), que ara estan fixats en un mínim del 6%, per incrementar-los fins al 8,5%, el que demanen les normes de Basilea III. En el cas espanyol és especialment necessari "un diagnòstic clar del risc immobiliari, tenint en compte els més de 70.000 milions d'euros d'actius que les entitats s'han hagut d'adjudicar".

També s'hauria de tenir present l'impacte de la situació del deute sobirà, que tampoc es va calcular el juliol de l'any passat. En resum, Ricard Climent assegura que "mentre no es restauri la confiança, qualsevol resultat de les proves d'estrès serà qüestionat i els seus efectes positius davant els mercats financers seran efímers".

stats