Crònica 08/02/2011

Les províncies de Tunísia rebutgen els governadors del partit de Ben Ali

La revolta popular a les províncies de l'interior de Tunísia continua. El rebuig als governadors vinculats a l'RCD, el partit de Ben Ali, ha forçat el govern provisional a prohibir-ne l'activitat.

Cristina Mas
2 min
Kasserine, Ghannouchi

BarcelonaMentre tots els focus estan posats a Egipte, a Tunísia la transició política continua empantanegada. Les milícies que l'oposició vincula a l'RCD, el partit de Ben Ali, han protagonitzat disturbis el cap de setmana a ciutats de l'interior, com Kef, Kasserine i Sidi Bouzid, el poble on el desembre va començar la revolta popular que va acabar defenestrant la dictadura.

Els ànims es van encendre divendres a la nit, quan es va saber que el secretari general de l'RCD, Mohamed Ghariani, era a la regió de Sidi Bouzid. Aquella mateixa tarda havia estat detingut un funcionari del partit sota l'acusació de repartir diners entre alguns delinqüents perquè protagonitzessin actes vandàlics. El comitè popular que substitueix les autoritats municipals des de l'inici de la revolució va exigir al ministeri de l'Interior una investigació. L'home va morir en un incendi quan estava tancat al calabós, cosa que els dirigents locals van interpretar com un acte deliberat per amagar proves. Diumenge, a la ciutat de Kef, al nord-oest del país, els manifestants van cremar la comissaria de la policia després que el comissari, Khaled Ghazouani, li pegués una bufetada a una dona que li reclamava un lloc de treball.

Aquests episodis va coincidir amb el nomenament de 24 governadors a les províncies per part del govern interí de Mohamed Ghannouchi. La majoria han estat rebutjats en les principals ciutats de l'interior, i només sis han arribat a prendre possessió del càrrec. Els manifestants exigien la ruptura amb l'antic règim i denunciaven que tots ells eren funcionaris del partit de Ben Ali. Diumenge el nou governador de la regió minera de Gafsa va haver d'abandonar les seves oficines sota protecció militar.

Els comitès populars de les províncies, que s'han erigit com un contrapoder sobre el terreny davant del nou govern provisional, van celebrar una reunió diumenge a Sidi Bouzid, i van publicar un comunicat conjunt en què exigeixen la dissolució del partit de l'antic règim.

Contra el partit de Ben Ali

Davant de la inestabilitat a les províncies, Ghannouchi va convocar ahir el Parlament, que es reunia per primera vegada des de la caiguda de Ben Ali. La cambra, encara controlada en un 80% pels diputats de l'RCD, va aprovar una resolució per donar al president provisional de la República, Fouad Mebazaa, poders extraordinaris que li permetran aprovar per decret, sense el tràmit del Parlament, les lleis que han de posar les bases de la reforma constitucional. El gest es llegeix per l'oposició com un intent d'accelerar la reforma política i d'apartar una cambra il·legítima als ulls del poble.

A l'exterior de la seu del Parlament, centenars de manifestants exigien la dissolució de l'RCD. Per calmar les protestes, el govern va anunciar diumenge la suspensió del partit i l'inici d'un procés judicial per decretar-ne la il·legalització, sota l'argument que encobreix la violència. La força que havia estat omnipresent i intocable durant dècades, i que presumia davant la Internacional Socialista de tenir més de dos milions d'afiliats (en un país de deu milions), té tots els locals clausurats i s'han prohibit les reunions dels seus militants. El ministeri de l'Interior també ha ordenat la congelació de tots els seus comptes bancaris.

Però encara hi ha nombrosos quadres de l'administració i la policia lligats al vell aparell del règim, que es beneficiava del poder de les estructures de l'estat, que no han estat depurades.

stats