CRISI UNA NOVA POTÈNCIA
Crònica 22/01/2012

Tot a punt per donar la benvinguda a l'any del drac

Thais Gutiérrez
3 min
Tot a punt per donar  la benvinguda a l'any del drac

X in nian kuai le ! O el que és el mateix: feliç any nou! Aquesta serà una de les frases més repetides a partir de les dotze i un minut de demà, 23 de gener, moment en el qual entrarem a l'any nou segons el calendari xinès.

Les celebracions comencen sempre amb la primera lluna nova i s'acaben amb la següent lluna plena. Això vol dir que enguany la festa s'allargarà fins al 7 de febrer i els xinesos esperen que sigui molt sonada, perquè tal com diu Lam Chuenping, president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, "comença un any molt especial". Es tracta de l'any del drac, segons l'astrologia mil·lenària xinesa, un animal que a Àsia es considera portador de bona sort. "El drac és sinònim de força, salut i harmonia", explica Gaëlle Patin-Laloy, coordinadora del projecte de les comunitats asiàtiques de Casa Àsia. "Es diu que durant els anys del drac neixen més criatures i que aquests nens i nenes són més atractius, estan plens de vitalitat i de força perquè aquest símbol també dóna poder i riquesa", explica.

Segons Chuenping, també és un símbol "d'esperança i fortuna, de noves expectatives". El president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya confia que amb aquest any del drac s'acaba un cicle negatiu que va començar el 2008, un any de la rata. "Normalment, l'any del drac arriba després d'una època dolenta, com la que hem tingut nosaltres", explica Chuenping. I detalla: "La crisi va començar el 2008, un any de la rata, que és normalment el símbol que menys agrada a la gent. El 2009 va ser l'any del búfal, que significa treballar molt i recollir poc; després va venir l'any del tigre, el 2010, marcat per guerres i violència, i finalment el 2011 va ser l'any del conill, en què tot es comença a estabilitzar però no hi ha un rumb clar a seguir. Amb l'any del drac, que és aquest, esperem que puguem viure un nou inici", diu, destacant que el drac "marca sempre un camí".

Celebracions tradicionals

L'arribada de l'any nou es viu a la Xina d'una manera molt familiar, com recorda Gaëlle Patin-Laloy. "És el moment de més migració interna al país perquè tothom es desplaça fins a casa seva per celebrar-ho en família". La tradició és celebrar la vigília d'Any Nou amb un gran sopar familiar. Acabat el sopar el més típic és assistir a alguna de les desfilades que s'organitzen en pobles i ciutats de tot el país i que en la majoria dels casos van acompanyades d'espectacles de focs artificials i concerts. "És una nit en què és molt important fer molt soroll -diu Patin-Laloy- perquè la creença diu que el soroll espanta els mals esperits". I són precisament aquestes tradicions les que s'han exportat a fora de la Xina i avui en dia es reprodueixen amb la mateixa intensitat en punts tan diferents del planeta com San Francisco i Sidney. Els xinesos expliquen que el menjar de la vigília d'Any Nou és molt important i que cada plat té una simbologia especial perquè representa un bon auguri per a l'any que comença. Patin-Laloy explica que, per exemple, es menja sopa perquè es símbol de prosperitat o peix perquè atreu l'abundància, i així successivament es van servint diferents aliments que atreuen riquesa, harmonia, salut, èxit, benestar, puresa i satisfacció. "I finalment -diu Gaëlle Patin-Laloy-, no poden faltar les mandarines, perquè porten bona sort".

Les famílies xineses que viuen a Catalunya -actualment hi ha unes 46.000 persones empadronades als municipis catalans- han mantingut molt aquestes tradicions culinàries, així com la simbologia vinculada al nou any. La majoria d'aquests nous catalans provenen de la província de Zhejiang, al sud de Xangai, i com que ara comença a néixer la segona generació, els pares consideren que és molt important ensenyar a les criatures aquest tipus de tradicions.

Així, la majoria segueix penjant a casa el caràcter xinès "FU", que simbolitza la felicitat. O se segueixen entregant als nens els sobres vermells anomenats hong bao, on hi ha petites quantitats de diners. O es decoren les portes amb els chun lian , papers on s'escriu un caràcter de cal·ligrafia que significa abundància .

A Barcelona és on es concentren la majoria de les celebracions per donar la benvinguda a l'Any Nou xinès. El diumenge 15 ja hi va haver una cercavila a càrrec d'un grup de titellaires a la Rambla i un espectacle de música i dansa.

Però la gran celebració serà, com l'any passat, al Moll de la Fusta. Enguany es farà els dies 27, 28 i 29 de gener. Lam Chuenping explica que "hi ha previstos espectacles de danses xineses, desfilades de dracs, paradetes amb tot tipus de menjar, i moltes activitats".

"Semblarà com si estiguéssim en un poble de la Xina", diu Lam Chuenping, que avança que esperen rebre gairebé un milió i mig de persones.

stats