CRISI NUCLEAR
Crònica 01/04/2011

La radioactivitat del Japó arriba a Catalunya

Algunes estacions de la xarxa radiològica del Consell de Seguretat Nuclear han detectat "lleugers" augments de cesi i iode a la península que no repercuteixen en la salut ni el medi ambient.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Qualsevol partícula viatja molt ràpid per l'aire. Les radioactives són més fàcils de detectar, però el llindar detectat és molt baix.

Barcelona.Tal com s'esperava, les partícules radioactives procedents de la central nuclear de Fukushima, al Japó, han arribat a Catalunya. Ho va confirmar ahir el Consell de Seguretat Nuclear espanyol (CSN), que va informar que havien trobat "lleugers" augments puntuals de concentració de iode i cesi a l'aire. Tot i això, la portaveu del Consell voler advertir a la població que els nivells "són molt i molt baixos i que no suposen cap perill per a la salut humana".

De fet, "una persona hauria d'inhalar durant 600 anys la concentració de iode o cesi que s'ha trobat a l'aire a la península per rebre la mateixa dosi de radiació que es rep en un vol entre Londres i Nova York", va aclarir ahir a l'ARA el professor del departament de Física i enginyeria nuclear de la UPC, Guillem Cortés.

Entre el 16 i el 29 de març, les estacions de medició, molt precises, han detectat a Barcelona uns índexs que van des dels 0,9 mil·libecquerels per metre cúbic (mBq/m ) fins als 0,002. El CSN espanyol no havia notificat res fins ara perquè assegura que no és obligatori informar fins que els nivells se situen a 400 Bq/m i les dades que havia anotat corresponien a simples medicions rutinàries. El màxim permès que assumeixi una persona l'any és un volum de 800 Bq/m en cesi-137 (el que s'ha trobat en les estacions radiològiques espanyoles i que només existeix fruit de la fusió nuclear) i de 700 Bq/m en iode-131.

La cap de l'àrea de vigilància radiològica ambiental del CSN, Rosario Salas, va voler insistir que la radiació està "mil vegades per sota" dels límits de seguretat establerts, que ja són "molt conservadors per protegir la població". Guillem Cortés proposa comparar els nivells detectats amb els que ja hi ha a l'atmosfera. "Si tenim en compte la radiació que normalment hi ha al carrer, a causa del gas rodó, acostumem a absorbir de 4 a 10 Bq/m al dia, i al centre Europa poden arribar a 60", diu Cortés.

El 'núvol' ha viatjat per l'Atlàntic

Està previst que no augmentin els nivells de partícules radioactives que, seguint els vents, haurien arribat per l'Atlàntic. Altres països europeus també han registrat dades similars. Karl Kienzl, de l'agència ambiental austríaca, va voler aclarir que "si no sabéssim el que ha passat al Japó, no ho tindríem en compte", mentre que el gabinet federal alemany va assegurar que "les quantitats eren molt més baixes que les de Txernòbil".

stats