RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Crònica 08/04/2012

La raó independentista: entre el cor i la butxaca

Jordi Muñoz / Raül Tormos
3 min
La raó independentista: entre el cor i la butxaca

POLITÒLEGSDurant molts anys, s'ha pensat que per formar una majoria social quedonés suport a la independència de Catalunya calia, com a pas previ, estendre la identitat nacional catalana i les pràctiques lingüístiques i culturals que tradicionalment hi estan associades. S'albirava, doncs, com un projecte de gran dificultat, atesa la composició demogràfica de la població catalana i per això, davant la qüestió de la independència, durant molts anys la resposta era simplement que era un projecte inviable o utòpic. A més, aquesta idea que per ser independentista abans calia tenir una forta identitat catalana ha contribuït, en alguns sectors, a expressar una incomoditat manifesta davant l'última onada immigratòria.

Avui, tanmateix, sabem que aquesta era una idea equivocada. Perquè hem après que la identificació nacional dels ciutadans és més difícil de canviar que les seves preferències sobre la sobirania. En altres paraules: és més fàcil que algú passi a ser independentista que no que es transformi en un català de la ceba . El ja famós pastor Fundador, que tant va sorprendre algunes persones en l'entrevista de Jordi Évole a Jordi Pujol al programa Salvados , encarna a la perfecció això que alguns encara viuen com una contradicció: sense cap símptoma d'assimilació lingüística o cultural manifesta obertament la seva convicció que la independència resultaria positiva per a Catalunya i els seus ciutadans.

¿Això vol dir que la identitat no és rellevant per entendre el suport a la independència? De cap manera. La identitat és -tant a Catalunya com al País Basc, al Quebec i a Escòcia- el factor principal que explica per què alguns ciutadans són partidaris de la independència i d'altres no. Ara bé: no és l'únic factor. L'anàlisi de les dades de les últimes enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió mostra clarament com avui, més enllà de la identitat nacional, o de factors culturals i lingüístics, una part significativa del suport a la independència respon al càlcul racional. Són consideracions fonamentalment de tipus econòmic, relacionades amb el suport a la sobirania fiscal i al convenciment que la independència tindria efectes positius per a l'economia catalana.

De fet, gairebé sis de cada deu partidaris de la independència trien raons instrumentals per justificar el seu suport mentre que només un de cada tres addueix raons relacionades amb la identitat. Aquestes xifres contrasten amb les dels contraris a la independència, entre els quals els motius identitaris són molt més importants que no pas les consideracions pragmàtiques.

Si bé una majoria dels partidaris de la independència mencionen motius econòmics per justificar la seva actitud, una anàlisi més detallada de les dades ens indica que aquestes consideracions són determinants bàsicament en un sector de la població catalana que no té una preferència gaire forta per la independència. Els federalistes que avui votarien a favor de la independència ho farien en bona mesura moguts per aquesta mena de consideracions. Això no vol dir que els independentistes més durs no comparteixin les raons econòmiques, però per a aquest sector els motius instrumentals no fan la diferència. Per entendre'ns, serien independentistes encara que hi perdessin diners.

Quines implicacions té això? El gruix del suport social a la independència, especialment el més sòlid, té a veure amb una forta identitat catalana. D'alguna manera es fa evident que l'independentisme basat en la identitat és més incondicional. Però avui hi ha també un sector important de partidaris de la independència que té una aproximació més pragmàtica a la qüestió, i que basa el seu suport en consideracions de tipus econòmic. Aquest suport és més dependent del context i, per definició, més volàtil. La clau de tot plegat, tanmateix, és que amb les dades a la mà sembla evident que es tracta d'un sector clau per articular majories i que, per tant, el debat sobre els costos i beneficis de la independència és fonamental. Les dades apunten que, ara com ara, les raons econòmiques dels independentistes obtenen més ressò social i això, en part, explica el creixent suport a la independència.

stats