MERCAT DE TREBALL
Crònica 22/04/2012

La rebaixa del sou, el més utilitzat de la reforma

La retallada dels sous és més fàcil des de la reforma laboral i és la mesura més utilitzada entre les empreses. La caiguda de vendes i la necessitat d'abaratir els costos en són les principals justificacions.

Elena Freixa
2 min
Un home treballant en la producció de peces en una foneria de Barcelona.

BARCELONAEl nou marc laboral afavoreix que una empresa pugui rebaixar el sou als treballadors sense pactar-ho amb ells o els seus representats, sempre que justifiquin dos mesos de caigudes de vendes o ingressos. Aquestes facilitats l'han convertit en "la mesura estrella" de la reforma tres mesos després de la seva aprovació via decret per part del govern espanyol, segons assegura l'advocada del bufet Cuatrecasas Nieves Hernández: "És la via per la qual més empreses opten a canvi d'evitar acomiadaments".

A més, segons l'advocada, tocar el sou és la via "més ràpida" que tenen les companyies per millorar la competitivitat en un mercat global. "És l'element que té efectes visibles més immediatament", resumeix Hernández. Que moltes empreses tenen problemes de competitivitat és un fet en què els experts coincideixen. "Els problemes són clars i les mesures preses afavoreixen que es freni l'increment dels costos laborals, però aquesta no pot ser l'única variable a tocar", explica el catedràtic de la Universitat de Barcelona Joan Tugores.

Tot i acceptar que en els últims 15 anys la competitivitat respecte a Alemanya s'ha accentuat en més de 20 punts, Tugores assegura que cap política per ser més competitius pot pivotar només sobre la pressió a la baixa dels sous. Cal, en paral·lel, prendre mesures en el camp de la productivitat i generar estímuls per transformar el model de creixement. "No podem dedicar-nos a fer traumatologia sense pensar en la medicina regenerativa", diu el catedràtic.

El secretari de política sindical de la UGT, Camil Ros, critica el "fals debat" que s'ha generat entorn de la competitivitat i assegura que, en el marc de la negociació col·lectiva -que la reforma laboral ha volgut afeblir-, els acords de rebaixes salarials a les empreses "ja s'estaven donant". Això sí, segons Ros, sempre a través del pacte i amb el compromís de recuperar el sou un cop la situació millori.

"No és justificable aplicar a les nòmines tota la previsió de pèrdues", afirma en relació amb el fet que no cal tenir números vermells per retallar els sous. A més, insisteix que la reforma planteja dubtes importants sobre quina disminució de vendes justifica tocar el salari i en quina mesura.

Ros, però, es mostra esperançat amb el període de discussió de les esmenes a la reforma laboral presentades per grups com ara CiU. Sobretot perquè si prosperen moltes van encaminades a recuperar part de l'autonomia de negociació col·lectiva a Catalunya, en què sindicats i patronal ja compten amb l'Acord Interprofessional, signat al novembre. A més, també està previst que s'aclareixin dubtes sobre les causes econòmiques que permeten canviar condicions bàsiques de feina com el sou i la jornada.

stats