GUERRA A GADDAFI
Crònica 07/07/2011

Els rebels libis avancen cap a Trípoli reobrint el front oest

Jordi Benavente
2 min
Un soldat rebel fa el signe de la victòria després de l'ofensiva d'ahir a Goualich.

Barcelona.Els rebels libis van reactivar ahir el front de l'oest amb una ofensiva militar a la localitat de Goualich, a uns 50 quilòmetres de la capital, Trípoli. "Hem esperat fins que hem tingut llum verda de l'OTAN aquest matí, però l'ofensiva ja ha començat", va dir un membre del comitè revolucionari en declaracions a France-Presse.

Mentrestant, al bastió rebel de Bengasi, a l'altre extrem del país, centenars de milers de libis van manifestar-se als carrers demanant que el coronel Muammar al-Gaddafi abandoni el poder, en resposta a una concentració que va tenir lloc el dia 1 de juliol a Trípoli a favor del líder libi.

En el front militar, els insurgents asseguren que en l'atac a Goualich, que es va desenvolupar amb la supervisió d'avions de l'OTAN que sobrevolaven la zona en tasques de vigilància, van capturar diversos soldats gaddafistes, entre els quals hi havia mercenaris de Ghana i Mali. L'operació militar d'ahir és la primera d'importància que duen a terme els rebels després de rebre armament de l'exèrcit francès la setmana passada.

Les decisions de Gaddafi

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar ahir que l'organització no tenia "cap informació confirmada" sobre el fet que el líder libi estigui planejant deixar el poder, tal com assegurava un diari rus citant alts càrrecs de Moscou. "Però està clar que el final ha de ser que deixi el poder", va afegir Rasmussen, que va mantenir el compromís de l'OTAN de defensar la població civil.

Rasmussen va aclarir també que l'OTAN no acceptarà que Saif al-Islam Gaddafi, fill del líder, tingui cap paper en el nou escenari polític, tal com exigeix Trípoli.

Segons el diari Kommersant , el líder libi estaria disposat a dimitir a canvi de garanties de seguretat i d'eludir un procés davant del Tribunal Penal Internacional, que ha emès una ordre d'arrest contra ell.

Per la seva banda, el govern rus va enviar ahir un primer avió amb 36 tones d'ajuda humanitària amb destinació a Bengasi.

stats