ONADA DE CANVI
Crònica 24/08/2011

Els rebels envaeixen el búnquer de Gaddafi

D. Kirkpatrick / K. Fahim
3 min
Victòria militar 01.Els rebels libis celebren la seva entrada a Bab Azizzia, el complex residencial de Muammar al-Gaddafi a Trípoli, ahir. 02. Els insurgents transporten un company ferit en una de les portes del búnquer del dictador.

The New York Times / Trípoli.Els combatents rebels van envair ahir l'últim bastió del règim de Muammar al-Gaddafi. Centenars d'opositors van trencar les defenses del complex residencial del dictador, Bab Azizzia, i van dispersar-se pels seus enormes jardins mentre els ecos de ràfegues de trets i explosions ressonaven per tota la capital. El caos i la lluita s'han apoderat de Trípoli.

Els rebels van entrar a peu i amb pickups a la fortalesa, d'on ja s'elevaven columnes de fum. Des del matí les milícies havien anat guanyant terreny a les muralles fins que a primera hora de la tarda van destrossar una de les entrades. Grups d'opositors van buscar habitació rere habitació algun rastre del dictador o la seva família, però no van trobar-ne cap senyal. Molts dels edificis del complex, de sis mil metres quadrats, van ser saquejats, i es podia veure els rebels passejant-se amb armes sofisticades, incloses metralladores i, en un cas, una pistola d'or platejat.

Les escenes es poden resumir en una sola imatge, la de joves rebels dalt de tot d'una de les escultures preferides de Gaddafi: una mà gegant que esclafa un bombarder nord-americà. El dictador va manar construir aquesta insígnia davant de l'edifici que l'exèrcit dels Estats Units va bombardejar sota les ordres del president Ronald Reagan el 1986, quan Líbia era considerat un estat pària. Amb el temps, l'edifici es va convertir en l'escenari dels discursos més importants de Gaddafi, inclòs el missatge desafiant que va llançar als rebels en l'inici de la revolta, fa sis mesos.

Ahir a la nit encara no era del tot clar que s'hagués conquerit tot el complex. Al-Jazira informava de durs combats a l'interior, mentre que la reportera de la cadena nord-americana Sky News, Alex Craw -que s'ha fet famosa entre el sector perquè va ser la primera a entrar a Trípoli-, explicava que no quedava cap gaddafista a Bab Azizzia: havien fugit o eren morts. Les banderes tricolors onejaven al capdamunt dels edificis mentre les celebracions s'escampaven pels jardins.

Un portaveu del Consell Nacional de Transició Libi (CNT), el govern rebel, que té la seu a Bengasi, on va començar l'aixecament, va explicar que els rebels consideraven que Gaddafi no havia abandonat Líbia. "Creiem que és a Trípoli o bé a prop de Trípoli", va dir un portaveu del CNT, Guma al-Gamaty, a la BBC. "Tard o d'hora l'arrestarem, viu, si podem, però si s'hi resisteix el matarem", va afegir.

Les agències russes van informar d'una conversa entre el coronel i el president de la Federació Internacional d'Escacs, Kirsan N. Ilyumzhinov. Aquest multimilionari rus forma part del cercle d'amistats excèntriques del coronel i va dir que el dictador està viu i bé a Trípoli. Saïf al-Islam, fill de Gaddafi, també va informar a un grup de periodistes estrangers que el seu pare estava en bones mans a la capital.

La batalla continua a la capital

Tot i la caiguda del bastió del dictador, els enfrontaments se succeïen en altres barris de la capital, segons fonts audiovisuals i informes de testimonis. Encara no es pot valorar si els avenços dels rebels són l'inici d'una victòria decisiva o bé el detonant d'una llarga lluita als carrers per aconseguir el control de la capital. Els oficials de l'OTAN a Brussel·les i Londres van dir que els avions de l'Aliança continuaven la seva missió sobre Líbia, però no van informar d'operacions. Segons testimonis rebels, un míssil de l'OTAN hauria destruït una part de la muralla del complex presidencial.

"La nostra missió encara no ha acabat -va dir el coronel Roland Lavoie, portaveu de l'Aliança-. La situació a Trípoli encara és molt complicada i perillosa -va afegir-, però ara es tracta del capítol final".

Un dels altres punts calents de la jornada va ser el luxós Hotel Rixos, base per a la majoria de periodistes estrangers i escenari de la sorprenent aparició de Saïf al-Islam després que hagués corregut el rumor que el CNT l'havia retingut. La BBC informava de durs enfrontaments a les cambres, cosa que va fer que alguns enviats especials haguessin de seguir el conflicte des del soterrani.

"Encara hi ha alguns punts de resistència", va dir el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, en una entrevista de ràdio a París, però va afegir que creu que "la caiguda de Gaddafi és a prop". Juntament amb els Estats Units i el Regne Unit, França ha jugat un rol central en la campanya militar i diplomàtica contra el règim libi.

Des del front diplomàtic, Bahrain i Oman, sumats a Noruega, Grècia, Malta, Nigèria i l'Iraq, van reconèixer formalment ahir les autoritats rebels, de la mateixa manera que havien fet molts compatriotes dilluns, mentre la UE estudiava anul·lar les sancions a un règim que està canviant de mans.

stats