GUERRA A LÍBIA
Crònica 26/08/2011

Els rebels I l'OTAN estrenyen el setge a Gaddafi

Kareem Fahim
3 min
Combats carrer per carrer Joves rebels libis, fusell en mà, en ple combat contra els lleials al dictador, al barri gaddafista d'Abu Salim de Trípoli, ahir.

The New York Times / Trípoli.Els rebels libis van intensificar la cerca del coronel Muammar al-Gaddafi i els seus fills en intensos enfrontaments amb els partidaris del règim en un barri de blocs d'apartaments pròxim al complex del dictador a Trípoli. Mentre fonts oficials occidentals asseguraven que l'OTAN contribuïa als esforços per localitzar Gaddafi, en una nova burla el dictador libi instava el poble en un breu comunicat sonor a "purificar" la capital dels insurgents, als quals va titllar de "rates, croats i ateus".

Malgrat l'impuls accelerat pels rebels en l'aixecament de Líbia, en tancar aquesta edició, les bosses de resistència es mantenien a Trípoli i en altres parts del país. Centenars de combatents i civils ferits col·lapsaven els hospitals de la capital, enmig dels xocs al barri d'Abu Salim, on va córrer el rumor que els rebels havien acorralat Gaddafi o algú de la seva família, cosa que era impossible de verificar. En zones de la capital que semblaven sota control dels rebels van sorgir ahir nous brots de resistència. Es va produir un intens tiroteig davant de l'Hotel Corinthia, on s'allotgen molts periodistes estrangers i on el govern provisional post-Gaddafi, amb seu a Bengasi, vol traslladar-se en els pròxims dies.

Morts gaddafistes i avenç a Sirte

També es van trobar els cossos de 30 combatents gaddafistes en un campament militar del centre de la capital. L'agència Reuters informava que almenys dos estaven lligats amb manilles de plàstic, cosa que suggeriria que haurien pogut ser executats.

Els rebels van assegurar que avançaven en altres fronts sobre altres feus gaddafistes com Saba, al sud, i Zuara, a l'oest. Les tropes rebels es van avançar sobre Sirte, la ciutat natal del dictador, on esperaven pactar una rendició amb els líders tribals.

El ministre Defensa britànic, Liam Fox, va confirmar ahir a la cadena Sky News que "l'OTAN està proporcionant els recursos d'intel·ligència i reconeixement" als insurgents "per ajudar a rastrejar el coronel Gaddafi i altres elements residuals del règim". Uns termes que contradiuen el principi que l'Aliança es manté dins la seva missió de protegir els civils, sense implicar-se en la caiguda del règim.

Fox, però, no va voler comentar una notícia publicada ahir pel diari de The Daily Telegraph , segons la qual hi hauria forces especials britàniques sobre el terreny implicades directament en la recerca de Gaddafi. El responsable defensa es va limitar a recordar que "no hi ha absolutament cap pla" per comprometre tropes terrestres britàniques a la nova Líbia. L'Aliança va informar ahir que havia llençat 48 atacs sobre objectius de Trípoli i Sirte, entre d'altres.

En termes diplomàtics i financers, la causa rebel va obtenir ahir nous recursos després que els Estats Units i Sud-àfrica acordessin al Consell de Seguretat de l'ONU alliberar fons congelats a Líbia per valor de 1.043 milions d'euros per als rebels. La delegació sud-africana s'havia resistit a acceptar l'acord, al·legant que la Unió d'Estats Africans no ha reconegut encara el Consell Nacional de Transició.

Moltes nacions africanes, que durant anys van rebre recursos de Gaddafi, fins ara no han reconegut els rebels. Jacob Zuma, president de Sud-àfrica, ha encapçalat els esforços africans per negociar un alto el foc en condicions favorables per a Gaddafi,

Turquia, que ha tingut un important paper diplomàtic en l'esforç per donar una sortida al conflicte de Líbia, va anunciar en una conferència de donants del Grup de Contacte que es va celebrar a Istanbul, que s'enviaran 139 milions d'euros a les autoritats rebels. La reunió va instar també els rebels a evitar "el càstig i la revenja" contra els partidaris del règim.

El CNT, amb Berlusconi

Mahmud Jibril, el primer ministre de facto del govern de Bengasi , es va reunir a Milà amb Silvio Berlusconi, primer ministre d'Itàlia, un país que sempre ha tingut estrets llaços econòmics amb la seva antiga colònia. Berlusconi es va comprometre a descongelar uns 350 milions d'euros d'actius libis per a les autoritats rebels. Jibril va assegurar que "el pitjor element desestabilitzador" seria el fracàs de l'administració rebel per donar serveis i pagar els sous dels funcionaris, que fa mesos que no cobren. "No podem complir les nostres prioritats sense diners, i els necessitem urgentment", va reclamar el portaveu rebel. Líbia, i particularment Trípoli, pateix, a més, una creixent escassetat de subministraments essencials.

stats