ATACS A LÍBIA
Crònica 02/04/2011

Els rebels libis proposen un alto el foc

Ethel Bonet
3 min
Oració rebel de divendres Dones participen a la pregària de divendres a Bengasi. L'oració d'ahir va incloure una arenga de l'imam contra el dictador Gaddafi.

Bengasi (Líbia)"Gaddafi i la seva gent no seran part de la solució per a Líbia. Gaddafi és el problema més gran per a la unitat i grandesa del país. Els libis no el volem. Visca la Líbia lliure. La força és en els revolucionaris. Tenim armes per defensar-nos del seu exèrcit", va arengar l'imam encarregat de la pregària de divendres a la plaça d'Al-Mahkama a Bengasi.

El mal temps i la pluja intermitent van impedir que milers de persones s'hi reunissin per oferir les seves oracions als màrtirs i la revolució. Les dones, a banda, darrere d'un enreixat que semblava que no les molestava, repetien les paraules de l'imam i les acompanyaven amb gestos sistematitzats. Alguns rostres mostraven tristesa, van aparèixer llàgrimes i plors.

Iman Ahmad, de 15 anys, va perdre el seu pare fa unes setmanes. Ahmad Shati va rebre un tret al cap quan participava a les protestes del 17 de febrer. Després de deu dies hospitalitzat en estat de coma, Shati va morir i va deixar quatre fills orfes. La mare guarda dol sense sortir de casa i per això Iman resava sola a la plaça.

Després de l'oració, enarborant banderes amb els colors vermell, negre i verd de la nova Líbia, o nord-americanes, franceses i qatarianes, milers de persones cridaven consignes de: "No hi ha Al-Qaida ni terroristes, només joves". Entre els líders que van participar als discursos revolucionaris hi havia el cap de la tribu independentista dels Banu, del Front d'Alliberament de Kufa, que va ser aclamat després d'anunciar que el seu clan s'unia als rebels.

Les veus dels manifestants de la plaça d'Al-Mahkama no van aconseguir aixecar els ànims a la Líbia lliure ni silenciar l'artilleria gaddafista que va caure sobre el camp de batalla. Més ben organitzats que abans, els rebels es van defensar de manera desesperadament ferotge, però no van aconseguir repel·lir l'avanç de les tropes governamentals, que s'apropen perillosament a Ajdabia.

Menys bombardejos aliats

Ahir les forces rebels es van esforçar de valent i van contraatacar l'enemic amb armament més sofisticat, però no va ser suficient. Els gaddafistes s'hi van tornar amb bombardeig d'artilleria, morters, coets i carros de combat. Els rebels van esperar amb candeletes els bombardejos dels avions de la coalició internacional, però a causa del mal temps "es van reduir" els atacs aeris per falta de visibilitat, o almenys això és el que va explicar ahir el cap de l'estat major de l'exèrcit nord-americà, l'almirall Mike Mullen.

Encara no és clar si va ser l'aviació internacional qui va provocar la mort de set membres d'una mateixa família a Brega dimecres a la nit. Fonts mèdiques van confirmar a l'ARA que van rebre els cossos sense vida de set civils, entre els quals hi havia diverses nenes, però que no estaven segurs de si van morir a conseqüència dels bombardejos aliats o de l'artilleria llançada per les tropes governamentals.

Lleials i detractors de Gaddafi estan atrapats en una espiral sense sortida. El camp de batalla ha passat a un segon pla i ara el futur de Líbia es juga al tauler internacional. Una raó més per a la visita d'ahir a Bengasi de l'enviat especial de l'ONU a Líbia, Abdelilah al-Jatib.

Treva amb condicions

El diplomàtic jordà es va reunir amb el cap del Consell Nacional de Transició Libi, Mustafà Abdel-Jalil. En roda de premsa conjunta, el líder rebel va obrir la possibilitat d'acceptar un alto el foc "amb condicions" que inclourien la retirada de les tropes gaddafistes de ciutats de l'est del país que continuen assetjades. Abdel-Jalil va demanar també la sortida immediata dels mercenaris africans dels carrers quan entri en vigor la treva militar. Aquest gest podria interpretar-se com una petita finestra oberta al diàleg amb el règim, tot i que no entrarien en les negociacions ni Gaddafi ni la seva família, ja que una de les principals exigències dels rebels és que el coronel i la seva gent surtin del territori libi. Una proposta que es va encarregar de rebutjar el portaveu del govern libi, Ibrahim Mussa. "Ens demanen que ens retirem de les nostres pròpies ciutats. Si això no és una bogeria llavors no sé què és. No abandonarem les nostres ciutats", va dir Mussa.

Abdel-Jalil va tornar a insistir en la necessitat d'armar els rebels si les forces del coronel, que estan més ben equipades, no deixen d'atacar els civils. Però per ara, aquesta petició continua en punt mort, ja que molts dels membres del Consell tenen dubtes sobre la idea d'equipar amb armes els milicians libis.

stats