Crònica 12/04/2011

Els rebels libis rebutgen el pla de pau de la Unió Africana

Redacció
2 min
Un líder religiós anima els combatents rebels al front de l'est, entre Brega i Ajdabia.

No ho ha aconseguit ni a la Costa d'Ivori, ni a Somàlia, ni a Madagascar. I tampoc a Líbia. Definitivament, la mediació de conflictes no és el seu fort. La Unió Africana (UA) va veure ahir impotent com el seu pla per acabar amb la guerra a Líbia quedava en un no-res. I això que el mateix Gaddafi l'havia acceptat hores abans. Els rebels libis se'l van mirar, el van debatre i van dir no .

"Unió Africana, emporteu-vos Gaddafi amb vosaltres". Un cartell amb aquesta benvinguda esperava la delegació de la UA que va anar fins a Bengasi, la capital rebel a l'est de Líbia, a explicar el pla de pau que Gaddafi havia fet seu. La proposta preveia un alto el foc immediat, la supervisió del cessament de les hostilitats, l'accés d'ajuda humanitària a les zones assetjades i la protecció dels estrangers que són al país. Però pels opositors, hi faltava el punt principal. "La iniciativa de la UA no inclou que Gaddafi i els seus fills se'n vagin de l'escena política, o sigui que no serveix", va assegurar el líder rebel, Mustafà Abdel-Jalil.

L'OTAN també desconfia

Els líders de la coalició anti-Gaddafi també van rebutjar qualsevol acord que no inclogui el relleu del dictador. El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va assegurar que l'OTAN continuarà amb la intervenció a Líbia fins que no hi hagi un alto el foc "creïble" i va denunciar que Gaddafi "no compleix mai les seves promeses". De fet, un cop Gaddafi havia donat el seu sí a la proposta, amb l'alto el foc inclòs, les seves tropes van continuar castigant amb bombes la ciutat de Misurata, a prop de Trípoli, sotmesa des de fa setmanes a un setge cada dia més difícil de suportar. També es van mantenir els combats, tot i que de menys intensitat, a la línia de front situada entre Brega i Ajdabia, a la zona est del país que està controlada pels rebels.

El règim libi va reiterar ahir que no pensen en una retirada de Gaddafi del poder. "És ridícul", va sentenciar lacònicament el fill del dictador, Saïf al-Islam, en una entrevista a una televisió francesa on va assegurar que els bombardejos de l'OTAN són contraproduents.

stats