EL FINANÇAMENT DELS CONSERVADORS
Crònica 13/04/2012

La policia recalca la simbiosi del PP valencià i Gürtel

La policia ho té clar: la simbiosi entre la trama corrupta Gürtel i el PP valencià era total. I els col·laboradors més directes de Francisco Camps, Vicente Rambla i Ricardo Costa, n'eren els interlocutors.

Alicia Gutiérrez
2 min
ENCARA ÉS A LA PRESÓ 
 L'empresari Francisco Correa, a qui agradava fer-se dir Don Vito, declarant al  judici contra Camps. És a la presó des del 2009.

MADRIDDos mesos i mig després que un jurat absolgués Francisco Camps i el seu segon al PP, Ricardo Costa, pel cas dels vestits , un nou informe policial reforça la tesi que els regals, si van existir, eren la punta de l'iceberg. Datat del 28 de març i ja en poder del Tribunal Superior valencià (TSJCV), l'informe subratlla l'existència d'una "vinculació directa" de la xarxa Gürtel "amb els responsables polítics" del PP valencià.

Segons l'informe, Costa i l'exvicepresident de la Generalitat Vicente Rambla eren els interlocutors de la trama per les seves maniobres financeres amb el partit. Informes previs de la policia i Hisenda xifren en 2,5 milions el que el PP va ocultar a Hisenda a les campanyes del 2007 amb ajuda de la trama. I sostenen que vuit empresaris van minorar el deute abonant factures falses per 890.000 euros.

La simbiosi entre la Gürtel i el PP valencià va ser tal, segons la policia, que el número dos de la trama, Pablo Crespo, coneixia el pla per muntar el 2006 un partit que debilités el PSPV. Basant-se en les anotacions de l'agenda de Crespo, la policia infereix que es tracta del Partit Socialdemòcrata.

El nom de Costa, exsecretari general i encara avui portaveu d'Economia a les Corts i ja imputat en aquesta nova peça sobre finançament il·legal del PP valencià, domina l'informe. L'exvicepresident Rambla hi apareix també com una figura destacada en les negociacions amb el grup de Francisco Correa.

La policia manté que l'"RC" dels papers és Ricardo Costa. I "VR", Vicente Rambla. Les converses intervingudes fonamenten la sospita de la Brigada de Blanqueig, que conclou el repartiment de tasques el 2007 i el 2008, bienni electoral amb autonòmiques, locals i generals. Costa, diu l'informe, gestionava els pagaments a Orange Market per actes del partit, i Rambla, coordinador electoral, els dels comicis. El partit saldava els deutes amb un sistema mixt: una part es pagava a A ("Alacant", en terminologia de la xarxa) i una altra a B ("Barcelona").

El nou informe torna a implicar en les operacions amb Gürtel altres dirigents com l'exvicepresident Víctor Campos, ara retirat, i David Serra i Yolanda García, a qui la web del PP valencià encara presenta com a vicesecretari d'organització i tresorera, respectivament. Però sorgeix un altre nom rellevant: "També ressalta el paper de Pedro García [director de Canal 9 fins a l'agost del 2009] en les activitats de l'organització com a persona que parla amb els polítics".

Així, la policia posa el dit a la llaga d'una instrucció trossejada i, per tant, sense unitat de criteri processal. Sota l'argument que cap aforat hi estava involucrat, el TSJCV va decidir que la investigació sobre el contracte de sis milions atorgat per Canal 9 per a la visita del Papa a València el 2006 recaigués sobre l'Audiència Nacional. García declararà allà com a imputat el 8 de maig.

L'Audiència investiga el tronc central del sumari però l'eix de gravetat s'ha desplaçat al País Valencià, el territori on més diners públics va aconseguir la trama -14 milions- i on el PP assumeix més riscos penals. En aquesta peça sobre finançament il·legal Costa està citat com a imputat pel TSJCV per al pròxim 25 de maig. I Rambla, per al 29.

stats