Crònica 11/11/2011

Les receptes del xef Coscubiela

Auri Garcia Morera
2 min
Les receptes del  xef Coscubiela

Joan Coscubiela és un cuiner que va a contracorrent. En una campanya electoral en què predomina el menjar ràpid, amb moltes propostes per sortir de la crisi a curt termini, ell reivindica una cuina més lenta i més pensada, amb un plantejament per sortir de la crisi que vol resoldre grans problemàtiques. Pretén trencar amb la cuina tradicional, o el que és el mateix, deixar enrere el que ell considera vella economia i vella política.

En la primera meitat de la campanya ha repetit amb insistència que cal donar més pes a la política enfront dels mercats, que s'ha de crear un instrument financer públic que obri l'aixeta del crèdit, que cal replantejar tot el sistema fiscal i que la creació d'ocupació passa per ajudar les pimes a créixer i a exportar més. Ahir va donar a conèixer una nova recepta econòmica, centrada en la reducció de la despesa, que posa el punt de mira en partides diferents de les que han protagonitzat els ajustos fins ara.

Coscubiela ho anomena "austeritat alternativa" i ho resumeix així: "No retallem drets, retallem privilegis". Iniciativa té el seu propi pla de retallades, que suposaria un estalvi de prop de 12.000 milions d'euros anuals a tot l'Estat, sense afectar àmbits com la sanitat, que Coscubiela ja va dir que no creu que representi una despesa excessiva. La retallada del govern de la Generalitat en el pressupost de sanitat d'enguany va ser de prop de 1.000 milions d'euros d'un total d'uns 10.000.

La major part de la reducció de despesa que proposa Coscubiela passa per aturar projectes d'AVE, que considera una "infraestructura inútil" i permetria estalviar 3.000 milions a l'any, o per suprimir la inversió en recerca i desenvolupament militar, que suposaria un estalvi de 3.000 milions més. També són mesures claus la racionalització de la despesa farmacèutica amb una aposta més clara pels medicaments genèrics (2.600 milions d'estalvi) o l'eliminació de les aportacions públiques a l'Església (2.120 milions).

Algunes de les propostes del pla suposen un aprimament de la mateixa administració pública. Concretament, la coalició demana l'eliminació o redimensionament de ministeris amb competències transferides a les comunitats autònomes, a més de la supressió de les diputacions i la mancomunació de serveis municipals. Només en el cas del ministeri de Cultura, Iniciativa calcula que l'estalvi seria de 800 milions d'euros. També vol suprimir el 15% dels alts càrrecs del conjunt d'administracions de l'Estat, que passarien de 25.000 a 21.250, cosa que permetria estalviar 210 milions.

Tisorada simbòlica a la casa reial

Dins d'aquest pla d'estalvi també s'inclou una retallada d'un 15% del pressupost de la casa reial que suposaria un estalvi d'una mica més d'un milió d'euros. Fonts de la coalició reconeixen que la quantitat és poc significativa en comparació amb els gairebé 12.000 milions d'euros que s'estalviarien en total, i expliquen que s'hi ha inclòs de manera més aviat simbòlica i per coherència amb el que sempre ha defensat Iniciativa respecte al pressupost de la monarquia.

stats