Crònica 17/03/2011

Es recomana controlar els aliments importats del Japó

Redacció
1 min
Es recomana controlar els aliments importats del Japó

Tot i que el volum d'exportacions agroalimentàries japoneses amb destinació a Europa és molt petit, la Comissió Europea aconsella als països de la UE que controlin els aliments importats del Japó per comprovar si tenen radioactivitat.

De moment, només és una recomanació, tot i que alguns països com Itàlia i també Mèxic i els EUA ja ho comencen a fer. Segons el portaveu comunitari de Sanitat, Frédéric Vincent, la CE va aconsellar ahir als 27 països comunitaris que facin proves especials als productes agroalimentaris que hagin arribat a Europa a partir del 15 de març per garantir que no estiguin contaminats.

Peix, fruita i verdura

El Japó exporta a Europa peix, fruita i verdura, però en petites quantitats. L'any passat la facturació de les exportacions japoneses als 27 països membres van arribar als 65 milions d'euros. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) també està donant recomanacions sobre quins aliments es poden consumir. No obstant, ha recordat que després de les inundacions produïdes pel tsunami no han quedat aliments vegetals a prop de la zona de la central nuclear de Fukushima. També ha demanat a la població japonesa que no acumuli aliments.

Itàlia ja comença a fer controls

El govern italià ja ha fet cas de les recomanacions i reforçarà el control dels productes alimentaris que arribin de les zones afectades pel terratrèmol al Japó. Segons els experts, les partícules radioactives que surtin de la central nuclear es podrien dipositar al sòl, passarien a les aigües subterrànies i als rius, i acabarien entrant en la cadena alimentària. Tot depèn, però, de la quantitat de radiació alliberada.

stats