Crònica 05/03/2011

Les reduccions de jornada eviten més acomiadaments

Elena Freixa
1 min

Barcelona.Les empreses que han optat per reduir la jornada laboral dels seus treballadors s'han multiplicat per quatre en els últims mesos. Aquest increment deriva de l'aplicació de l'anomenat model alemany , que va introduir la reforma laboral per evitar al màxim la via dels acomiadaments en els casos de baixades puntuals de l'activitat.

Però l'aplicació d'aquest model d'inspiració germànica no satisfà gens. El director de relacions laborals de la patronal Pimec, Josep Hallado, va assegurar que no s'està aplicant correctament, mentre que el responsable de política sectorial de la UGT, Camil Ros, va alertar del perill que algunes empreses incorrin en trampes davant la manca encara d'un reglament.

En teoria, les hores que els treballadors veuen reduïda la jornada han de servir per dedicar-les a formació, però Ros va denunciar ahir que hi ha dubtes raonables que s'estigui fent així a Espanya. "No hem vist ni un pla de formació que acompanyi aquests ERO; no vol dir que hi hagi empreses que en facin, però tenim dubtes de com s'aplica", va afegir el responsable sindical.

Menys EROs de suspensió

Entre els mesos de setembre i desembre de l'any passat, el 65% dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) presentats van ser de reducció de jornada, mentre que en el mateix període de l'any anterior -abans de la reforma i en plena crisi- van suposar només el 15%.

A simple vista, la via de reduir la jornada ha guanyat força en detriment de la suspensió temporal de contractes que aplicaven majoritàriament les empreses abans de la nova llei. Però més enllà d'aquest transvasament d'EROs, els sindicats demanen més vigilància a la Inspecció de Treball per evitar que se n'abusi.

stats