MOVIMENTS A L'ESQUERRA
Crònica 15/09/2011

Els referents espanyols amenacen l'aliança d'ICV i EUiA per al 20-N

Perilla la coalició entre ICV i EUiA. Els primers no poden competir electoralment amb els seus socis espanyols d'Equo, mentre que els segons descarten un acord exclusivament català que exclogui IU.

Roger Tugas
2 min
Herrera (ICV) i Miralles (EUiA) en la valoració dels resultats de les eleccions del 28-N.

Barcelona.La relació entre l'esquerra alternativa catalana i l'espanyola no és senzilla. Des del 2004, amb Gaspar Llamazares al capdavant d'IU, aquest partit i ICV semblava que havien establert un acord segons el qual EUiA es col·ligava amb els ecosocialistes a Catalunya i aquests ho feien a l'Estat amb IU a les generals -el pacte només era visible a Catalunya i facilitava a les dues formacions tenir grup a Madrid-. Però aquest estatus té els dies comptats a causa del nou lideratge de Cayo Lara a IU -que l'allunya dels ecosocialistes- i el sorgiment de la formació verda espanyola Equo. ICV ha decidit no col·ligar-se amb ningú per al 20-N, malgrat que Equo esdevindrà el seu referent estatal.

El dirigent d'IU i EUiA, Joan Josep Nuet, afirma taxatiu que "EUiA segur que fa coalició estatal amb IU i desitja que ICV s'hi sumi". El partit de Cayo Lara intenta vehicular un pol d'esquerres amb altres forces i vol mantenir el vincle amb la formació que lidera Joan Herrera. El problema és que Equo ja ha dit "no" a pactes i concorrerà en solitari.

A això s'hi afegeix que Equo i ICV firmaran la setmana vinent un protocol de relacions que inclou la impossibilitat de competir electoralment -com els exigeix el Partit Verd Europeu (PVE), del qual tots dos són membres-. "Equo no es presentarà a Catalunya i ICV no participarà en coalicions estatals" avancen fonts dels verds espanyols.

Els ecosocialistes volen circumscriure una aliança a Catalunya amb EUiA per al 20-N, però Nuet es nega a trencar amb IU. ICV els mima, conscient de les múltiples sensibilitats dins d'EUiA, alguns dirigents de la qual sí que acceptarien prioritzar la coalició catalana.

El vicepresident ecosocialista i interlocutor amb Equo, Jordi Guillot, explica que ICV i EUiA estan "en fase negociadora", que estan buscant "noves solucions" i que seria "aventurat" pronosticar un desenllaç. Tot i això, hi ha línies vermelles: "No volem hipoteques a Catalunya ni a l'estratègia del PVE".

"No acceptem el centralisme de Madrid, i encara menys el de Brussel·les", replica Nuet, que preveu que "no s'entendria un canvi de rumb [en l'aliança d'ICV i EUiA] pels interessos del PVE". "Seria incomprensible per als votants d'ICV", afegeix, ja que aquí "els espais verd i roig sempre han col·laborat".

De fet, no sempre. El 1999, les llistes separades d'ICV i EUiA al Parlament van impedir a l'esquerra obtenir majoria d'escons. Ningú vol parlar de trencament de la coalició i les dues forces intenten tensar la corda, però no és el primer cop que perilla l'aliança, després que ICV arrabassés l'acta de senador autonòmic a EUiA per situar-hi Joan Saura en lloc de Nuet.

stats