NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 26/05/2011

La reforma dels convenis, el 6 de juny

La junta de la CEOE va donar llum verda a Rosell per negociar "fins al límit" del 6 de juny, la data màxima fixada pel ministre de Treball, Valeriano Gómez. Si no hi ha acord aquest dia Zapatero tirarà pel dret.

Miquel Codolar
2 min
En la recta final de la negociació El ministre de Treball, Valeriano Gómez, durant la intervenció d'ahir en la sessió de control del Congrés.

Madrid.La junta directiva de la CEOE va autoritzar ahir el seu president, Joan Rosell, a seguir negociant amb els sindicats la reforma de la negociació col·lectiva. La patronal exigeix incorporar "més concreció" als diversos punts del preacord que Rosell ha negociat amb els secretaris generals d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, durant els últims mesos. El vicepresident Joan Gaspart va indicar que si al final no hi ha acord "no passa res", però que els empresaris aspiren a esgotar els terminis "fins al límit".

Gaspart va destacar que la reunió havia servit per constatar la unitat en el si de la CEOE, perquè "no es pot negar que tothom dóna suport a Rosell", va dir, en contra d'algunes informacions que apuntaven que part dels empresaris consideraven que Rosell havia estat massa tou en les converses amb els sindicats.

Aquesta data límit s'ha anat canviant mitja dotzena de vegades des del 19 de març. Fins ahir estava marcat amb vermell l'últim dia de maig, però s'ha tornat canviar. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va dir que hi ha d'haver acord el dilluns 6 de juny. En aquest cas, però, no és un termini donat a la babalà o per purs capricis electorals o propagandístics, sinó que Gómez va argumentar que aquest dia s'acabarà el termini d'esmenes a la reforma de les pensions al Congrés, i entre elles s'hi ha d'incloure la reforma de les mútues, un dels aspectes que es tracten en el diàleg social. És per això que va demanar que les negociacions s'acabin la setmana que ve.

Si no és així, va advertir que el govern espanyol actuaria. Gómez no va explicar, però, si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero aprovarà la reforma de la negociació col·lectiva en el consell de ministres del 3 de juny o del 10 de juny. Va explicar que veu possible l'acord perquè els avenços en les negociacions són "pràcticament totals" i hi ha coincidència "essencialment" amb la redacció de l'articulat. Per la seva banda, Zapatero va assegurar que "els pròxims dies" es tancarà l'acord. Els sindicats sempre han dit que no els agraden els terminis, però el marge s'ha acabat.

stats