MERCAT DE TREBALL
Crònica 21/04/2012

La reforma laboral dispara els ERO un 47%

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.Els expedients de regulació d'ocupació (ERO) van augmentar un 47,22% a Catalunya durant el primer trimestre de l'any, empesos per les facilitats que dóna la reforma laboral tant per acomiadar o suspendre la jornada temporalment als treballadors per aquesta via com per l'enquistament de la crisi. En els tres primers mesos de l'any el Govern va rebre 1.428 ERO, amb 20.761 treballadors afectats, un 60% més que en el primer trimestre de l'any passat.

El mateix director de Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, va vincular ahir directament l'increment d'expedients al nou marc laboral en vigor des del 13 de febrer. "És normal que hi hagi hagut aquest augment i crec que possiblement encara estarem uns mesos en què es notarà l'augment", va dir.

Entre el gener i el març 4.177 persones van ser acomiadades en el marc d'un ERO, un 73% més que l'any passat. L'augment en els expedients de suspensió de jornada -enviar a casa els treballadors alguns dies i que cobrin l'atur- va ser encara més gran i va més que triplicar-se. Un total de 13.205 treballadors van estar afectats per aquesta mesura temporal i el nombre d'expedients va escalar fins als 699. L'única modalitat que va disminuir respecte a l'any passat van ser els expedients de reducció de jornada, que s'havia potenciat més amb la reforma del PSOE del 2010. Hi va haver 3.379 afectats, un 52% menys.

Per sectors, la indústria va monopolitzar el 67% dels treballadors afectats per EROs i va ser el que va experimentar un creixement més important dels expedients, que també van augmentar al sector serveis i a la construcció.

A la vista dels resultats Bonastre va criticar que la reforma laboral hagi tret competències a l'autoritat laboral en aquests processos d'expedients, i va apostar per canvis que permetin que la Generalitat torni a intervenir "d'alguna manera". La petició no és tant recuperar el poder d'abans de donar llum verda o tirar enrere els ERO (això queda en mans del jutge), sinó tenir més veu durant el procés de negociació de les parts i més elements de pressió sobre el pla social que forçosament ha d'acompanyar l'expedient.

Un 18% menys d'accidents

Els accidents laborals van reduir-se un 18,21% en el primer trimestre, segons el balanç presentat ahir pel Govern. Hi va haver 21 morts a la feina, un menys que en el mateix període del 2011. Els accidents greus els van patir 141 treballadors, un 17% menys. En total es van produir 20.858 accidents laborals a Catalunya fins al març, enfront dels 25.503 sinistres de l'any passat.

En tots els sectors hi va haver menys accidents, però on van disminuir més (un 34,3%) va ser a la construcció. Pel que fa a les víctimes mortals el 60% van ser per causes traumàtiques com caigudes o cops, mentre que la resta van venir provocades per infarts, vessaments cerebrals o altres patologies.

L'índex d'incidència de sinistralitat laboral, que es calcula agafant el nombre d'accidents per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social, es va reduir en un 4,57% respecte al 2011.

stats