REACCIÓ A LES DADES DE L'ATUR
Crònica 05/03/2011

"La reforma laboral no ha servit per a res"

El govern espanyol va assegurar en el seu dia que la reforma laboral reduïa la precarietat i ajudava les empreses a sortir de les dificultats. Però, sis mesos després, ningú hi està d'acord.

àlex Font Manté
2 min
"La reforma laboral no ha servit per a res"

BARCELONA.Ningú està satisfet amb la reforma laboral, que aquesta setmana complirà el seu primer mig any de vida. Dimecres, poc després de publicar-se les dades de l'atur, Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, va assistir a un esmorzar i va dictaminar: "La reforma laboral no ha servit per a res". Minuts després, els sindicats, presents a l'acte, van compartir diagnòstic: "La reforma laboral no està ajudant a crear llocs de treball". El febrer es va tancar amb el rècord històric de 4,3 milions d'aturats a Espanya. D'aquests, 600.000 desocupats corresponen a Catalunya (un 14% del total).

Les empreses i les organitzacions de treballadors es posen d'acord en poques coses, però ara les dues parts coincideixen a dir que la reforma del mercat de treball del setembre va ser "una oportunitat perduda".

En el seu moment, José Luis Rodríguez Zapatero va esforçar-se a vendre les virtuts de la nova legislació. "La reforma redueix la precarietat i dóna més instruments a les empreses perquè superin les dificultats", anunciava a l'estiu, poc abans que el Congrés aprovés la reforma.

La majoria d'experts consideren que, en realitat, la reforma podia fer poc perquè les empreses tornin a contractar. "La reforma va ser irrellevant, però encara que hagués estat bona no hauria servit per crear llocs de treball", afirma Joaquín Trigo, director executiu de la patronal Foment del Treball. Joan Coscubiela, professor de dret laboral d'Esade i ex-secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, ho corrobora: "La creació d'ocupació no depèn d'això". Segons Coscubiela, la clau per crear ocupació és que flueixi el crèdit i que augmenti el consum intern. I el consum no creix, explica, per l'elevat atur i la baixada dels salaris que han experimentat molts treballadors. "És cert que les exportacions han crescut, però això només afecta el 23% de les empreses", diu Coscubiela.

"Els acomiadaments ara no són més barats que abans", explica Trigo. El dirigent de Foment creu que "la justícia va gairebé sempre a favor dels treballadors, de manera que les empreses segueixen preferint un acord ràpid i concedir el que els treballadors reclamin perquè els surt més barat que si el procés s'allarga". Al final, per tant, la majoria d'acomiadaments són improcedents, cosa que vol dir que no compleixen la llei.

Contracte únic

Algunes persones sí que pensen que la reforma laboral va ser una oportunitat perduda. És el cas de Josep Hallado, director de relacions laborals de Pimec. Hallado està convençut que "si s'hagués fet bé, el problema de l'atur s'hauria començat a reconduir". Ell creu que la solució seria simplificar al màxim el procés de contractació, de manera que ja no hi hagi contractes temporals i indefinits (cadascun dels quals té indemnitzacions diferents, per exemple).

Hallado està convençut que amb un contracte únic (que tingui una indemnització baixa a l'inici i que vagi creixent a mesura que el treballador guanya antiguitat) ajudaria molt a fer que les empreses perdin la por a fitxar treballadors.

Els experts consultats no tenen clar quan es podria recuperar l'atur i no s'acaben de creure els anuncis -repetits per diverses administracions- d'una possible millora en el segon semestre d'aquest mateix any. "Sóc molt escèptic amb els vaticinis perquè em semblen una mica frívols", conclou Hallado.

Una oficina de Treball, al centre de Barcelona.

stats