REFORMA LABORAL
Crònica 10/02/2012

"La reforma laboral serà extremadament agressiva"

Un micròfon obert revela les línies mestres de la reforma laboral que aprovarà avui el govern espanyol. El ministre d'Economia avança que s'abaratirà l'acomiadament i es flexibilitzaran els convenis.

Laia Forès / Joan Faus
3 min
El govern espanyol vol que la reforma laboral redueixi la temporalitat, millori la formació, flexibilitzi els contractes i abarateixi l'acomiadament.

BRUSSEL·LES/MADRID.El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va fulminar ahir el secretisme que volia mantenir el govern espanyol sobre les principals novetats de la reforma laboral que presentarà avui. El ministre va confessar al comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, que la reforma "serà extremadament agressiva", "reduirà la indemnització per acomiadament" i "flexibilitzarà la negociació col·lectiva". Com ja li va passar al president Mariano Rajoy, els micròfons oberts li van jugar una mala passada a De Guindos en una conversa informal prèvia a la reunió de l'Eurogrup, ahir a Brussel·les. "Veuràs que és una gran modificació", li va dir el ministre a Rehn, que va respondre amb un breu: "Això seria fantàstic. Molt bé".

Si les revelacions del titular econòmic són certes, el nou marc laboral inclourà modificacions significatives i profundes, com volia el mateix De Guindos. Una de les possibilitats, segons fonts pròximes a l'elaboració de la reforma, és que el cost de l'acomiadament improcedent del contracte ordinari sigui de 33 dies per any treballat. Ara també pot ser de 45 dies. A més, es volen clarificar les causes dels acomiadaments objectius, que s'utilitzen molt poc i tenen una indemnització de 20 dies. Es preveu, a més, que es limiti la pròrroga automàtica dels convenis i es fomenti la formació durant tota la vida laboral.

La ministra de Treball, Fátima Báñez, també va revelar ahir, però amb menys claredat, que hi haurà una "simplificació" del nombre de contractes. L'abast d'aquesta reducció és una incògnita. Actualment hi ha una quarantena de contractes. Báñez ha descartat aplicar per "inconstitucional" el contracte únic -que volen De Guindos i la CEOE- però ha deixat entreveure que s'impulsarà un contracte especial per als joves amb l'objectiu de rebaixar la taxa d'atur juvenil -de gairebé el 50%- i la temporalitat. Ahir ja va avançar que es "reorientarà" la política de bonificacions d'ocupació per als joves. Hores més tard, la ministra de Sanitat, Ana Mato, va donar alguns detalls més en assegurar que la reforma inclourà "incentius per a la contractació de dones en general i joves en particular".

En la sessió de control a l'executiu al Congrés de Diputats, Báñez va anunciar, a més, que la reforma permetrà als joves cobrar el 100% de la prestació per desocupació, el que es coneix com capitalització, per posar en marxa una activitat. Actualment, la llei permet als homes de fins a 30 anys i a les dones de fins a 35 capitalitzar el 80% de la seva prestació per desocupació. Amb aquest canvi, podran cobrar tota la prestació en un sol pagament, sempre que es donin d'alta com a treballadors autònoms.

La ministra va detallar els tres objectius de la reforma: "Ocupació estable i de qualitat", impulsar la "flexibilitat interna" a les empreses per evitar acomiadaments i fer de la formació un "dret individual". Va reiterar que serà "completa", "útil" i equilibrada per frenar a curt termini la "sagnia" de la destrucció d'ocupació i "no un pegat", en referència a l'última reforma que va impulsar l'executiu del PSOE.

La CE veu difícil reduir el dèficit

Els sindicats van criticar que el govern no els hagi comunicat la reforma. La UGT va considerar que vulnera el dret a la informació, mentre que CCOO va apel·lar al diàleg. També es va referir a la reforma el comissari europeu de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier. De visita a Madrid, Barnier va lloar les "mesures valents" de l'executiu i va admetre que és "difícil" però "necessari" que Espanya redueixi aquest any el dèficit del 8% al 4,4%, l'objectiu pactat amb Brussel·les.

stats