Crònica 14/03/2012

Stephen Goose: "El règim està disposat a qualsevol mesura, per reprensible que sigui"

Marta Bausells
2 min
"El règim està disposat a qualsevol mesura, per reprensible que sigui"

Human Rights Watch va publicar ahir un informe que explicava que l'exèrcit sirià ha col·locat mines antipersona les últimes setmanes i mesos a zones pròximes a les fronteres amb el Líban i Turquia.

En què han basat la informació?

Hem confirmat que el govern sirià ha plantat mines antipersona i antivehicles a través de relats de testimonis, desminadors sirians i algunes de les víctimes. També hem vist fotografies. Tenim proves indisputables que en col·loca com a mínim des del novembre del 2011, el mes de què daten les primeres informacions.

Quins creu que són els objectius del règim amb la seva col·locació?

El govern encara no s'ha pronunciat sobre els seus motius. El que sí que sabem és que, siguin quins siguin, això resultarà en grans nombres de víctimes civils, ja que són armes indiscriminades. Es podria argumentar que les mines són útils per aturar el contraban d'armes, o l'entrada d'insurgents. Però hem vist que on s'han col·locat és a les rutes que usen els refugiats per fugir.

Tenen xifres concretes del nombre de mines i de les víctimes fins ara?

Encara no tenim un retrat complet de la situació. Un dels desminadors va buidar una zona on n'hi havia unes 300 de col·locades recentment. N'hi ha centenars, probablement milers. Pel que fa a les víctimes, són nombroses als dos costats de les fronteres. La situació ja és molt problemàtica i només empitjorarà, ja que les mines continuen matant durant anys i dècades després de ser col·locades.

D'on provenen les mines?

Les que hem vist són russes i d'un tipus molt usat en el passat. Però haurien estat subministrades fa temps: tot i que Rússia no ha subscrit el tractat que les prohibeix, no hi ha indicis que n'hagin subministrat des del 1994. No sabem la mida de les reserves de Síria, però suposem que és considerable, i d'origen rus o soviètic. Fins on sabem, no les havia usat des del 1982, en el conflicte amb Israel al Líban.

Només hi ha tres països més on s'usin mines antipersona avui...

Sí, aquesta arma ha estat estigmatitzada. És molt poc freqüent que s'usi. Els últims anys només ho feia Birmània. El 2011 també ho van fer les forces de Gaddafi, i Israel a la frontera amb el Líban. El fet que el règim sirià se'ls hagi unit demostra que està disposat a usar qualsevol mesura, per reprensible que sigui.

stats