PRÒXIM ORIENT
Crònica 14/03/2012

El règim sirià omple de mines les rutes dels refugiats

3 min
EL CLAM DELS REFUGIATS Un nen sirià desplaçat pel conflicte al seu país canta eslògans contra Al-Assad. Viu al camp turc de Yayladgi, a la frontera amb Síria.

BEIRUT / NOVA YORKEmbravits pels fracassos en el terreny diplomàtic i el compromís de Rússia de mantenir els subministrament d'armes al règim, les forces armades de Damasc han començat a assaltar els feus dels insurgents al nord del país. L'objectiu és ara la ciutat d'Idlib, revoltada des de fa un any i punt de trobada i refugi de l'Exèrcit Sirià Lliure a la regió.

Activistes de l'oposició van informar ahir d'intensos bombardejos de tancs i artilleria del règim tant a les àrees del voltant d'Idlib, al nord, com a la ciutat de Homs -situada al centre de Síria i on el govern assegura que les seves forces ja han aconseguit "la pau"-. Algunes informacions no contrastades apuntaven que les forces sirianes s'havien apoderat d'Idlib mentre centenars de refugiats fugen diàriament a través de les fronteres del Líban i Turquia, segons fonts dels activistes i de la Mitja Lluna Roja.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va elevar ahir a 30.000 el nombre de sirians que s'han desplaçat als països veïns des que va començar la revolta contra Baixar al-Assad ara fa un any. L'ACNUR afegeix que almenys hi ha 200.000 desplaçats interns pel conflicte.

Per evitar una evacuació en massa i alhora posar més perills als civils espantats, les forces sirianes han col·locat mines antipersones -prohibides internacionalment- als passos fronterers amb el Líban i Turquia, els més concorreguts. Les mines ja han provocat víctimes civils, segons alguns testimonis. Síria no ha ratificat els tractats internacionals que prohibeixen l'ús d'aquest tipus d'armes.

Fracassos diplomàtics

L'expansió de l'ofensiva del règim al nord del país arriba després de dies consecutius de pressió diplomàtica, aparentment inútil, per arribar a una acord d'alto el foc tant amb Al-Assad com amb el conjunt de grups de l'oposició. L'exsecretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, ara enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab per Síria, va marxar la setmana passada de Damasc sense un acord amb Al-Assad.

El Consell de Seguretat de l'ONU no va arribar tampoc dilluns a prou consens per aconseguir una resolució d'alto el foc sobre Síria. Rússia continua resistint-se a qualsevol pressió d'Occident per condemnar la violència del règim, que ja ha deixat almenys 8.000 morts, segons l'últim balanç de l'ONU. Moscou manté que l'oposició té el mateix nivell de responsabilitat en l'espiral de repressió al país.

Carta blanca d'armes russes

Donant encara més ales a Damasc, Moscou ha rebutjat la petició d'Occident i els països àrabs perquè deixi de subministrar armes a l'exèrcit sirià. "Tenim especialistes a Síria i cooperem militarment amb ells -va dir ahir un dels viceministres de Defensa russos, Anatoli I. Antonov-. Això no és cap secret. Tenim una cooperació militar i tècnica bona i sòlida amb Síria. I per ara no tenim cap motiu per reconsiderar aquesta cooperació militar".

Les restriccions del règim sirià pel que fa a la cobertura de la premsa estrangera del conflicte ha fet que sigui impossible avaluar de manera independent el nombre de víctimes i els culpables. Però tant els activistes com els testimonis van deixar clar ahir a través de Skype i per telèfon que s'havia intensificat la campanya militar en contra de l'oposició als afores d'Idlib.

Un activista contactat a través de Skype a la ciutat pròxima de Khan Xaikhun, a 64 quilòmetres d'Idlib, va informar de bombardejos a la zona. L'activista, que es va fer anomenar Derar, va dir que la ciutat havia estat atacada per morters i artilleria des de la matinada i que havia vist almenys dues desenes de soldats desertant de l'exèrcit i cremant un tanc.

Legislatives a Síria el 7 de maig

Mentre les forces d'Al-Assad assaltaven el nord, la televisió estatal siriana anunciava que el president havia aprovat un decret per convocar eleccions parlamentàries a Síria el 7 de maig. Es tracta de l'última proposta d'una sèrie de reformes modestes que ha llançat en els últims mesos i que ja es preveia en la nova Constitució, aprovada en referèndum el 26 de febrer.

L'anunci arriba després que Kofi Annan digués en un comunicat al règim que esperava una resposta ràpida a les reformes que li havia promès Al-Assad per acabar amb el conflicte. "Un cop rebi la seva resposta, sabrem com actuar", va dir l'emissari en un comunicat.

stats