Crònica 18/06/2011

El règim sirià torna a obrir foc contra els civils

Almenys setze manifestants van morir ahir a mans de les forces de seguretat sirianes, en un nou divendres de protestes massives a tot el país, per demanar la fi del règim del president Baixar al-Assad.

J. Benavente
2 min
Ciutadans sirians manifestant-se "pacíficament", com diu la pancarta, als carrers de la ciutat oriental de Deir al-Zour, ahir.

Barcelona.Com ja comença a ser habitual, milers de sirians van aprofitar ahir -que s'havien reunit per a la pregària més important de la setmana musulmana- per, acabada la cerimònia, abocar-se als carrers de diverses ciutats de Síria i demanar la fi del règim del president Baixar al-Assad. Però una vegada més, el govern va respondre disparant contra els manifestants, civils desarmats en actitud pacífica, i va causar la mort d'almenys 16 persones, segons grups d'activistes coordinadors de les protestes.

Les forces de seguretat del règim van contestar les manifestacions contràries a Al-Assad obrint foc a la capital, Damasc, i a les ciutats d'Homs, a l'oest; Deir al-Zour, a l'est, i Alep al nord-oest, entre d'altres, segons activistes pro drets humans a Síria. Un manifestant d'Homs, citat per la cadena britànica BBC, denunciava que les tropes d'Al-Assad s'havien dedicat, fins i tot, a "detenir els ferits i a emportar-se'ls cap a hospitals militars".

Segons dades aportades pels activistes, la xifra de morts a mans de les tropes sirianes, des de l'inici de la revolta el mes de març, s'eleva ja fins a un total de 1.297 civils i 340 soldats, que van negar-se a participar en l'ofensiva contra la ciutat de Jisr al-Xugur, al nord, una de les més actives en les protestes. La televisió oficial siriana, per la seva banda, minimitzava ahir l'abast de les protestes i afirmava que alguns agents de l'ordre havien estat disparats pels manifestants, un fet que han negat els activistes.

Al mateix temps, diversos vehicles blindats, tancs i, fins i tot, autobusos van ser mobilitzats ahir per l'exèrcit sirià cap a l'autopista principal que uneix, de nord a sud, la ciutat d'Alep amb la capital, Damasc, per assegurar-ne el control i ofegar encara més les protestes.

Mentrestant, milers de sirians continuen fugint cap al nord, fins a Turquia, on el govern de Recep Tayyip Erdogan ja ha instal·lat quatre camps de refugiats, gestionats per la Mitja Lluna Roja turca, i en té previstos alguns més.

A l'espera d'un mandat de l'ONU

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va condemnar ahir la manera "infame" amb què les forces de seguretat d'Al-Assad reprimeixen la població civil i va expressar el desig de "veure que el règim sirià s'acomoda a les aspiracions legítimes del seu poble". Rasmussen va precisar, malgrat tot, que l'Aliança no intervindrà sense un mandat exprés de l'ONU.

La Unió Europea i els Estats Units continuen per la seva banda mirant d'aïllar el règim d'Al-Assad i d'aconseguir que l'ONU sancioni la repressió de les protestes, però encara topa amb la falta de cooperació de Rússia i la Xina. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va limitar-se a demanar al règim sirià que "deixi de matar gent".

stats