Crònica 26/06/2011

"La rehabilitació obligarà a regularitzar molts treballadors"

Sensat "Hi ha hagut una revifalla en els últims mesos, però va passar el mateix l'any passat i el segon semestre va ser molt negatiu"

T.g.
2 min
Lorenzo Amor es mostra molt crític amb la falta de finançament per iniciar nous negocis.

Entre l'esperança i la prudència, Lorenzo Amor desitja que es confirmin les últimes dades de creació d'ocupació d'autònoms. En tot cas, demana que s'acabi el que anomena "interinitat" política, que també influeix en l'estat d'ànim general.

Així doncs, les contractacions augmenten...

Jo vull ser molt caut. El problema més important és que tenim un nombre de baixes elevadíssim. L'any passat vam tenir 58.000 autònoms menys. És veritat que hi ha hagut una revifalla en els últims mesos, però també és cert que és el mateix que va passar l'any passat, i que el segon semestre va ser molt negatiu. Per tant, deixi que sigui cautelós i que m'esperi a valorar-ho.

Llavors, no es tancarà l'any amb creació neta d'ocupació?

Ho dubto molt, francament.

La rehabilitació d'edificis salvarà el que queda de la construcció?

Sens dubte. Pot ajudar molt. Però hem de tenir ben present que la destrucció de l'activitat ha estat brutal. Hem perdut 170.000 autònoms en aquest segment. El pla per incentivar la rehabilitació és positiu i obligarà a regularitzar l'activitat de molts treballadors.

El problema principal segueix sent el finançament?

Per desgràcia, sí. És sempre el mateix. La falta de crèdit tira enrere molts projectes que podrien ser perfectament viables.

La morositat és el segon problema?

És que ja no sé si és més important el que ens deuen o el finançament. El que sí que sabem és que la mora de les administracions arriba gairebé als 14.000 milions i la mitjana de pagament es retarda fins als 170 dies.

Què es podria fer?

Una línia ICO expressament per finançar els ajuntaments perquè puguin pagar. També es podria millorar la declaració de la renda. Amb una caiguda de l'activitat del 25% només s'ha abaixat un 5% la tributació en el sistema de mòduls.

Quins són els principals reptes?

Hi haurà futur si es genera confiança en la reactivació de l'economia i els autònoms poden tenir més liquiditat. La situació política també afecta. No es pot viure gaire temps més amb aquesta interinitat, amb la prima de risc disparada respecte a Alemanya, per exemple.

stats