Crònica 17/04/2012

La reina visita 20 minuts el rei tres dies després

La cacera del rei ha evidenciat un seguit de despropòsits col·laterals que han enrarit encara més l'ambient. La reina Sofia no el va visitar fins ahir, tres dies després de l'operació, un cop tornada de Grècia.

M.c. / P.m.
2 min
La reina visita 20 minuts el rei tres dies després

BARCELONA.L'absència de la reina Sofia, de viatge a Grècia per celebrar la Pasqua ortodoxa, ha fet encara més profunda la crisi a la Casa del Rei provocada pel safari del monarca. La reina va tornar ahir del viatge a Grècia i va visitar el titular de la corona a l'Hospital USP San José de Madrid, on el rei es recupera de la intervenció d'urgència que li van practicar dissabte al maluc dret. Va ser una visita llampec que no va durar més de 20 minuts, en una nova evidència del que l'exdirector del diari Abc José Antonio Zarzalejos va titllar de "família desestructurada i mal avinguda".

Segons va informar ahir la casa reial en un comunicat, Joan Carles I presenta una evolució "molt positiva", i no es descarta que pugui rebre l'alta mèdica avui mateix.

Els animalistes volen que renunciï

Poques hores després de la visita fugissera de la reina, l'entitat animalista WWF Espanya va sortir al pas de les crítiques dels últims dies i va demanar al rei que renunciï a la presidència honorífica. L'entitat ha demanat per carta a la Casa del Rei una reunió per tractar les conseqüències de la cacera d'elefants. L'organització demanarà al monarca que "deixi la presidència d'honor", un càrrec que ocupa des del 1968. Les fotografies del rei que des de dissabte circulen per la xarxa en què exhibeix preses en els seus safaris han forçat l'entitat a moure peça.

WWF assegura que la petició respon a les moltes peticions rebudes via xarxes socials, a més que "nombrosos socis consideren donar-se de baixa" per les activitats del rei, cosa que els és un "greu perjudici".

El Govern censura l'actitud del rei

Tampoc es va estar ahir de censurar l'"error" del rei, encara que sigui de manera velada, el Govern. I ho va fer per boca de la vicepresidenta, Joana Ortega, que va alertar que "en moments com els actuals, i sempre, cal vetllar per tenir actituds exemplars". Ara bé, de petició d'abdicació, res. De fet, la demanda d'abdicació que han llançat diverses veus tant a Catalunya com a Espanya va ser titllada d'"irresponsable" per la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. Tampoc va voler fer sang amb el debat successori el PSC. El portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, però, sí que va considerar que el rei s'hauria de disculpar de manera "urgent" per un viatge "inadequat i inoportú". En canvi, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va rebutjar pronunciar-se sobre la polèmica amb l'argument de la lleialtat institucional: "L'agenda del rei és privada. Hi ha coses que ens semblen bé, algunes ens semblen menys bé i d'altres que ens semblen malament, però no en comentem cap".

ICV-EUiA va centrar les crítiques en la figura del rei. Els ecosocialistes defensen l'abdicació i la incorporació de mecanismes de transparència a la monarquia. En canvi, per ERC no es tracta de debatre sobre abdicacions, perquè el problema és el sistema monàrquic "podrit", l'últim "residu" franquista. Els republicans van presentar ahir una bateria de preguntes al govern espanyol per conèixer el cost del viatge del safari reial a Botswana.

stats