TRANSICIÓ POLÍTICA
Crònica 25/04/2012

La religió, el nou epicentre de la cursa electoral egípcia

David D. Kirkpatrick
2 min
Seguidors de Mohammed el-Mursi assisteixen a un míting seu de campanya aquest dilluns a la ciutat de Zagazig.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREHa defensat la prohibició a les dones i als no musulmans de presentar-se a la presidència d'Egipte partint de la llei islàmica, la xaria. Ha demanat un consell d'acadèmics musulmans per aconsellar el Parlament. Té un historial de declaracions inflamatòries sobre Israel, inclòs anomenar repetidament els seus ciutadans "assassins i vampirs". Mohammed el-Mursi és, també, el principal candidat a convertir-se en el pròxim president del país.

Director del braç polític dels Germans Musulmans, el grup islamista dominant a Egipte, El-Mursi ha recuperat l'eslògan tradicional del grup, "L'islam és la solució", i al seu primer míting electoral va començar el càntic: "L'Alcorà és la nostra Constitució i la xaria la nostra guia!"

Un mes abans que els egipcis votin el seu primer president després de Hosni Mubàrak, la trajectòria d'El-Mursi està intensificant un conflicte sobre el lloc de l'islam en la nova democràcia promesa per les revoltes de la Primavera Àrab.

El-Mursi, que afirma ser l'únic islamista autèntic a la cursa, té la competència més ferotge en un islamista més liberal, Abdel Moneim Abul Fotuh, el líder avantguardista dels Germans Musulmans que va ser expulsat del grup al juny per demanar un enfocament més plural. Ara fa campanya com el gran defensor dels valors progressistes. Tots dos s'enfronten a un tercer favorit, Amr Mussa, l'exsecretari general de la Lliga Àrab, que aquesta setmana argumentava que Egipte no es pot permetre un "experiment" en democràcia islàmica.

Debat intern decisiu per al futur

El guanyador podria marcar el rumb del futur d'Egipte supervisant l'esborrany de la nova Constitució, establint l'estatus dels dirigents militars actuals i donant forma a les seves relacions amb Occident, Israel i la seva pròpia minoria cristiana. Però mentre els islamistes guanyen poder a tota la regió, el debat més important pot acabar sent el que es viu entre les seves files. Els Germans Musulmans s'havien esforçat, l'any passat, a distanciar-se dels salafistes -islamistes ultraconservadors que ocupen un quart del Parlament-, però El-Mursi intenta, ara, atreure'ls. La cursa presidencial pren forma com una reedició de la lluita interna que va acabar amb l'expulsió de Fotuh. Però si bé El-Mursi té el suport de l'organització, Fotuh és més carismàtic i té fortes credencials islamistes. Mentre El-Mursi estudiava enginyeria a Los Angeles a finals dels 70, Fotuh fundava un moviment estudiantil islamista que acabaria fusionant-se amb els Germans.

stats