Tribunal constitucional
Crònica 15/06/2011

Una renovació estancada

2 min
Una renovació estancada

L'endemà de la renúncia -no acceptada- de tres magistrats del Tribunal Constitucional disconformes amb la incapacitat de PSOE i PP per consensuar una renovació en el termini establert, el president del Congrés, José Bono, va fixar de marge fins al 30 de juny perquè els grans partits espanyols acordin una proposta. De fet, tal com va destacar el polític manxec, "és el setè cop" que reitera que el seu "sou està per complir" amb "l'obligació de designar els magistrats del TC" que els corresponen per mandat. "De vegades és més fàcil criticar els magistrats que nomenar-los", va lamentar.

Ni PSOE ni PP volen aparèixer com els culpables de l'estancament que viu l'alt tribunal i els dos partits van respondre amb comprensió i aparent voluntat de diàleg a la petició de Bono. Tot i això, cap dels dos va moure fitxa respecte a les postures que impedeixen l'acord: els conservadors segueixen proposant l'exportaveu del Consell General del Poder Judicial Enrique López -un asidu tertulià i assistent als actes del PP-, i els socialistes no deixen de vetar-lo per la seva manca d'"independència". "Dos no pacten si un no ho vol", va assegurar el vicepresident primer espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que critica que el PP s'enroqui en la seva proposta. El secretari general del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina (foto), va afegir: "No els agrada una renovació que no s'ajusti al que ells volen i estrictament al que ells volen i res més que al que ells volen".

La visió és molt diferent des de les files del PP. La seva portaveu a la cambra baixa, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar la seva "voluntat sincera de diàleg", però sense "vetos ni bloquejos"; és a dir, sense frenar el nomenament de López. La dirigent popular també va negar que el seu partit vulgui ajornar els nomenaments fins que passin les eleccions estatals, ja que difícilment arribarien a obtenir els tres cinquens dels diputats del Congrés que permeten escollir-los i, per tant, seguirien necessitant un acord amb el PSOE.

Qui també hi va dir la seva ahir va ser el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va deplorar igual l'actitud "cínica" del PP i la del PSOE, a qui va responsabilitzar de "l'espectacle" del TC. Però encara va anar més enllà en titllar la situació d'"estafa". Per ell, és paradoxal que els que "donen lliçons" de constitucionalisme siguin els primers que se salten a la valenta el que diu la Constitució sobre els terminis de renovació dels membres del tribunal que n'ha d'interpretar el compliment. En definitiva, que pel Govern "no hi ha pitjor manera de malmetre una institució".

stats